На Кіровоградщині виявили близько десяти випадків повторного зараження коронавірусом

05.12.2020 07:43

На Кіровоградщині зареєстрували вісім повторних випадків інфікування коронавірусною інфекцією з початку пандемії. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомила головний санітарний лікар області Надія Оперчук.

«Наймолодшому пацієнту, який повторно інфікувався коронавірусом, 28 років, найстаршому – 82 роки. Мінімальний термін повторного зараження - півтора місяця після перенесення лабораторно підтвердженого ковіду. Найбільший інтервал після першого захворювання – сім місяців. Всі випадки рецидиву зафіксували у Кропивницькому. Із 8 випадків половина це медичні працівники», - зазначила Надія Оперчук.

Посадовець наголосила, що недотримання протиепідемічних заходів – це головна причина повторного зараження. Усі лабораторно підтверджені випадки повторного інфікування виявили у літній період, тоді, коли люди найбільше нехтували протиепідемічними заходами.

«Прямого контакту із хворими у осіб, які повторно захворіли, не було. Але люди також говорили, що не завжди дотримувалися протиепідемічних рекомендацій. Повторні випадки були переважно у літній період, коли люди масово відпочивали та виїжджали за кордон», - наголосила головний санітарний лікар області.

Також вона розповіла, що перебіг повторного зараження коронавірусом у всіх пацієнтів був індивідуальним.

«Щодо останнього випадку я знаю, що це була майже безсимптомна форма. Жінка обстежувалася з іншою метою, мала легкі прояви гострої респіраторно-вірусної інфекції і лабораторно встановлений ковід-19», - розповіла Надія Оперчук.

Медіапортал DOZOR вирішив поцікавитися у лікаря-інфекціоніста Ірини Панченко, як уникнути повторного зараження.

«Єдиним захистом є загальні правила профілактики коронавірусу. Вони були і лишаються ті ж самі. Вони дуже прості для виконання, але чомусь для суспільства вони важкі. Носіння маски, соціальна дистанція та дезінфекція рук», - наголосила лікар-інфекціоніст.

Також Ірина Панченко розповіла як підтримати організм після хвороби.

«Для людини, яка вже перехворіла, загальна слабкість характерна протягом тривалого часу. Що потрібно робити цим людям? Повноцінний режим відпочинку, свіже повітря та вітамінотерапія. У контексті коронавірусу рекомендується приймати вітамін С, Д та цинк, саме вони необхідні для підтримки імунітету», - додала лікар.

Вона також наголосила, що в жодному разі особам, які хворіють або вже перехворіли, не можна вживати імуностимулюючих препаратів.

Переглядiв: 2212