На Кіровоградщині загострюється епідемія туберкульозу

21.03.2018 13:23
imageНа Кіровоградщині загострюється епідемія туберкульозу. Про це під час прес-конференції повідомила головний лікар КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» Галина Горенко сьогодні, 21 березня, інформує DOZOR.
За словами лікаря, щотижня в області від туберкульозу помирає 1-2 людей.
«В умовах  соціально-економічної кризи, яка поглиблюється через військовий конфлікт на сході країни прогнозується погіршення епідемічної ситуації з туберкульозу. В останні роки частіше реєструються випадки хіміорезистентного (стійкого до протитуберкульозних препаратів) туберкульозу та туберкульозу, який поєднаний з ВІЛ-інфекцією. За даними за 2017 рік, ситуація в області щодо даної хвороби залишається напруженою, фіксується зростання захворюваності, зокрема, на хіміорезистентний та поєднаний з ВІЛ-інфекцією туберкульоз. Показник захворюваності зріс на 4,9% в порівнянні з минулим роком, показник зростання на хіміорезистентний туберкульоз зріс в 1,5 рази, а захворюваність на туберкульоз у поєднанні зі СНІДом зросла на 27%», - зазначила Галина Горенко.
За словами лікаря, сталою залишається ситуація із захворюваністю дітей віком до 14 років на дані хвороби. Щороку виявляється 11-12 дітей з різними формами захворювання.
«З січня 2018 року наша організація запровадила проект, одним із напрямків якого є підтримка хворих на туберкульоз. Заплановано на рік, що ми надамо послуги супроводу для хворих на чутливий туберкульоз 217 людям, на мультирезистентний  - 238. Під супроводом мається на увазі вживання медикаментів під контролем, підтримка цих хворих, матеріальна та психологічна. 360 тисяч гривень цього року передбачено на продуктові набори, які будуть передаватися хворим кожного місяця. Наразі відбуваються відповідні тендерні процедури, відбудуться закупівлі, а потім ми будемо їздити передавати ці набори хворим. Ми охоплюємо не лише міста, а й заходимо до районів», -розповіла координатор напрямків проекту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» Оксана Шершень.
image

За словами головлікаря туберкульозного диспансеру, ліки для хворих надаються безкоштовно. Держава повністю оплачує лікування хворих та постачає ліки вітчизняного та закордонного виробництва. Крім цього, медик констатує: туберкульоз – хвороба, яку можна виявити, але необхідно своєчасно проходити обстеження, щоб  виявити патологію та розпочати лікування.

«Необхідно проходити рентгенологічне обстеження раз на рік дорослим, а тим, хто вже має супутні хвороби такі, як ВІЛ, необхідно проходити обстеження раз на півроку. Обстеження можна пройти у будь-якій поліклініці, ЦРЛ в районах області. Також можна проходити в лабораторіях діагностики аналіз мокроти безкоштовно», - підсумувала Галина Горенко.
image
image
Переглядiв: 1466