На ринку праці Кіровоградської області інтелектуали не потрібні

02.02.2018 11:33
image

Найбільшим попитом на обласному ринку праці користуються робітничі спеціальності. Про це під час прес-конференції повідомив заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян, інформує DOZOR. 

За його словами, протягом минулого року статус безробітного мали 46745 осіб, (у 2016 році - 50917 осіб). Станом на 1 січня 2018 року зареєстровано 17359 безробітних. Найбільше їх у Кіровоградському МРЦЗ та в Маловисківському, Добровеличківському, Новоукраїнському РЦЗ. Зараз наявна кількість вакансій в області становить 1970 (торік було 1525). На одне робоче місце припадає 9 безробітних (минулого року цей показник становив 11 осіб). Але у Кіровоградському МРЦЗ на одну посаду претендує менше 1 особи. Водночас 34,1% наявних вакансій пропонують лише мінімальну зарплату.

Середній розмір допомоги по безробіттю у грудні 2017 року склав 2099 грн (у грудні 2016 року - 1840 грн).

Найбільшим попитом на ринку праці користуються спеціальності: водій, тракторист, слюсар з ремонту устаткування, продавець, електрогазозварник, електромонтер, швачка. Найвищі зарплати також мають працівники робітничих спеціальностей: водії, гірники забою, вантажники. А серед працівників з вищою освітою в області потрібні лікарі, особливо у Кіровоградському, Добровеличківському, Маловисківському та Олександрівському районах.

"Спостерігається значний дисбаланс у бік затребуваності робітників. Багато людей, які здобули вищу освіту, потім працюють на робітничих спеціальностях. Тобто вища освіта не гарантує людині працевлаштування. Тому під час профорієнтації молодь слід орієнтувати на затребувані на ринку праці професії", - вважає Богдан Стоян.

Повідомлення ЗМІ, що Кіровоградщина опинилася на четвертому місці по зростанню кількості безробітних в минулому році, Стоян і не підтвердив, і не спростував.

"Центральний апарат нашої служби не визначає місця областей за результатами роботи. Тому мені складно сказати, як саме ми виглядаємо на рівні інших областей. Але у нас ситуація з працевлашуванням не дуже гарна тому, що наша область аграрна, а сільському господарству притаманна сезонність робіт. Промислових підприємств, які можуть забезпечувати громадян роботою протягом всього року, у нас небагато. Зрозуміло, що у Кривому Розі, Дніпрі, Києві та Харкові краща ситуація з наявністю вакансій", - констатував Стоян.

Близько 70-ти працівникам, яких мають скоротити в результаті реорганізації обласного телебачення на суспільне, Стоян порадив працевлаштовуватися в електронних ЗМІ, шукати роботу в інших містах або зайнятися підприємницькою діяльністю.

image
Переглядiв: 2048