«Нехай серце мами живе в іншій людині»: Медики обласної лікарні розповіли деталі проведення першої на Кіровоградщині пересадки серця

11.12.2023 16:36

Як повідомляв DOZOR, минулої п’ятниці у Кіровоградській обласній лікарні вперше відбулася персадка серця. Орган пересадили від 58-річної пацієнтки лікарні, якій підтвердили смерть головного мозку, 58-річному киянину. Про це під час брифінгу повідомила очільниця Кіровоградської обласної лікарні Лариса Андреєва сьогодні, 11 грудня, інформує кореспондент медіапорталу DOZOR.

Так, операцію проводив гендиректор Інституту Серця Борис Тодуров спільно з командою лікарів обласної лікарні. 

«У п’ятницю Борис Михайлович Тодуров сам прибув до нашої лікарні і провів операцію з пересадки серця. Наші спеціалісти підготували донора, правильно провели процедуру смерті мозку», -зазначила очільниця закладу.

Відомо, що пацієнтка – з Кіровоградщини. У неї діагностували кому невідомої етіології. А на момент прибуття до обласної лікарні – кому третього ступеню, що означало тяжкий стан. Низка обстежень показала крововилив, який був несумісним з життям. Погодилася на те, щоб жінка стала посмертно донором серця та печінки, донька пацієнтки.

«Донька пацієнтки – це людина з великої літери. Вона сказала: «Я хочу, щоб моя мама жила, і нехай її серце живе в іншій людині. А я буду розуміти, що вона на цьому світі»», - каже трансплант-координатор, анестезіолог Ліна Логвінова, зазначивши, що до цього моменту родичі п’ятьох пацієнтів, яким підтвердили смерть головного мозу, відмовили у можливості донорства органів.

«Процедура смерті мозку є досить широко поширеною. Регламентує процедуру наказ МОЗУ № 2559. Основною людиною, яка координує діяльність консиліуму є трансплант-координатор. Ми підготували цього лікаря, яка пройшла навчання і отримала відповідний сертифікат. Другий крок – це формування консиліуму для діагностики смерті мозку. Ми навчалися цьому не лише за допомогою медичних документів, але й згідно відповідного наказу МОЗу. З того моменту, коли Консиліум провів усі обстеження і встановив діагноз смерть мозку, це прирівнюється до смерті людини. Відновлення неможливе. Після фіксації смерті мозку проводиться робота з рідними померлого пацієнта, а далі-  ведеться підготовка до оперативного втручання», - пояснив заввідділенням гострих мозкових інсультів Олександр Медвідь.

Переглядiв: 2986