Обласне бюро судмедекспертизи працює в критичних умовах (ФОТО)

25.11.2018 15:26
image

Приміщення обласного бюро судово-медичної експертизи, яке до того ж є пам’яткою архітектури, знаходиться в аварійному стані після потопу внаслідок пориву труб теплопостачання шість років тому. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомив керівник установи Володимир Шилан.

Так, наразі стелі у кількох відділеннях судмедекспертизи підбиті поліетиленом, а через відсутність ремонту поступово руйнуються й стіни та підлога.  За словами керівника обласного бюро судово-медичної експертизи Володимира Шилана, цей заклад – єдиний у Кіровоградській області, де проводять судово-медичні експертизи. Заклад виконує широкий спектр надскладних досліджень, але проводити їх доводиться в жахливих умовах.  Володимир Шилан каже, під час пориву труб повністю затопило відділення судово-медичної імунології, токсикології, архів на першому поверсі. В приміщеннях обвалилася стеля, потоки води потрапили з третього поверху до коридорів на першому. Але з моменту потопу кошти виділялися лише раз у розмірі 850 тисяч, і цього було недостатньо для того, щоб провести ремонтні роботи якісно та у всіх затоплених приміщеннях установи. Частково відремонтували лише відділення судово-медичної токсикології.

image
image
«Власником приміщення є обласна рада. Ми є користувачами. З моменту пориву в 2013 році була складена проектно-кошторисна документація, де розраховано дві черги ремонтів. Сума складала близько 3,5 мільйонів гривень. Я розумію, що першочергово надають кошти саме для лікувальних закладів. Але до нас ніяк не дійде черга, хоча ми про себе постійно нагадуємо, надсилаємо бюджетні запити. Уявіть, проводиться хімічна чи імунологічна реакція, а на пробірки щось може зі стелі звалитися.  Ми, звісно, застерегли себе від цього – підбили стелі клейонкою», - пояснює Шилан.
image

За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до начальника обласного департаменту охорони здоров’я Олега Рибальченка. Він стверджує, що відремонтувати всі приміщення, які знаходяться в неналежному стані, неможливо.

«У нас багато закладів, які ще п’ять років тому були в жахливих умовах. Ми створили певний план. Одночасно відремонтувати такі приміщення ми не можемо. Після багатопрофільних лікувальних закладів, після обласної дитячої лікарні, безумовно, є проектно-кошторисна документація і стосовно судмедекспертизи. Але у них є технічні проблеми, адже будівля, де розташоване бюро судово-медичної експертизи є пам’яткою архітектури. Ці моменти заважають швидко завершити процедуру. Але у цьому році, а, може, в наступному ми маємо профінансувати ремонт цього закладу. Умови в них жахливі, бачили це, і ми про це знаємо, але ми рухаємося в напрямку створення документів, які дозволять відремонтувати заклад», - пояснив Рибальченко.

За словами посадовця, торік вартість кошторису для ремонту складала близько шести мільйонів гривень лише на початок робіт. А відновлення саме історичної частини приміщення потребує додаткових підрахунків. Попри це фінансування закладу мають обговорити депутати обласної ради вже у грудні під час бюджетної сесії.

image
image
image
image
image
Переглядiв: 2813