Отець Євгеній Назаренко розповів про свято Благовіщення Пресвятої Богородиці  

06.04.2020 13:45
image

Настоятель Благовіщенського храму обласного центру протоієрей Євгеній Назаренко напередодні Благовіщення Пресвятої Богородиці розповів медіапорталу DOZOR  про історію та сенс великого християнського свята.

«Благовіщення Пресвятої Богородиці святкується Православною Церквою на згадку про спасительну звістку архангела Гавриїла. Від Бога він приніс звістку Діві Марії про зачаття Нею Господа Ісуса Христа. «Радій, Благодатна, Господь з Тобою! - благовістить архангел, - Благословенна Ти між жінками!» Діва Марія, побачивши Ангела, «стривожилась від його слова» та стала роздумувати, що б то значило це привітання. Ангел промовив до неї: «Не бійся, Маріє, бо від Бога благодать ти здобула! І ось ти в утробі зачнеш і народиш Сина, і даси Йому ім’я Ісус. Він же буде Великим, і Сином Всевишнього званим». Пречиста Діва запитала: «Як же станеться це, коли я чоловіка не знаю?» І він відповів Їй: «Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те й те Святе, що народиться, буде Сином Божим!» І сказала Марія: «Я -  Господня раба: нехай буде мені згідно зі словом твоїм». «Відбувається таємниче і незбагненне зішестя Вічного на коло часу, в плоть вбирається Той, Кого ні люди, ні Ангели бачити не можуть. Діва Марія стає як би єдиною ланкою між створеним і нествореним Божим єством», - писав святитель Григорій Палама. Почалося творіння нового світу, в якому «з нами Бог».
Благовіщення - єдине з Богородичних свят, про яке розповідається в Євангелії (Євангеліє від Луки). Святе Передання розповідає, що в той час, коли Пресвятій Діві з'явився Архангел Гавриїл, вона читала книгу пророка Ісаї, де написано про народження Месії. «Хто б не була ця щаслива жінка, якій судилося стати Його Матір'ю, - думала Марія, - Я готова бути у неї останньою зі служниць ...»
«День - спасіння нашого основа», - так оспівує цю подію свята Церква. Церковні історики приписують започаткування свята ще самим апостолам, а нинішня назва свята була визначена вже в VII столітті. До цього воно мало різні назви: Зачаття Христа, Благовіщення Ангела Марії та ін.
Власне, церковний дзвін ми кличемо Благовістом. З грецької «блага звістка» - Євангеліє - назва книг про наше спасіння. У цей день, за народними переказами, у всьому світі повинна стояти благоговійна тиша: «Пташка гнізда не в'є, дівчина косу не плете».
Намагаймося порадувати Матір Божу молитвою, добрими справами, а перш за все - істинним покаянням. Пресвята Богородиця, яка на Голгофі всиновила в особі апостола Іоанна Богослова весь християнський рід, завжди молиться Богу за кожного з нас. І якщо людина має хоч трохи рішучості змінити своє духовне життя на краще, то Благодать Божа і допомога Божої Матері будуть поруч. 7 квітня - престольне свято в соборному Благовіщенському храмі нашого обласного центру. Уже вшосте в цьому новому храмі буде святкуватися Благовіщення Пресвятої Богородиці…
Пресвята Богородице, моли Бога за нашу православну Україну, за мир і порозуміння серед всіх людей нашої землі, за позбавлення від епідемії, за припинення війн і ворожнечі між народами. І за нашу малу Вітчизну, за місто святої Єлисавети і всю Єлисаветградську землю! Адже, як ми знаємо з Євангелія від Луки, Діва Марія після Благовіщення відразу ж вирушила в багатоденну дорогу до своєї найближчої родички, дружини священика Єрусалимського храму, праведної Єлисавети. І під час їхньої зустрічі Єлисавета "виповнилася Духа Святого" і назвала Діву Марію "Матір'ю Господа мого". Їй, першою з усіх людей, була відкрита Богом таємниця і велика радість Благовіщення».
Переглядiв: 1624