Переможців хакатону NASA Space Apps Challenge обрали у льотній академії (ФОТО)

22.10.2018 08:57
image

В обласному центрі в Льотній академії Національного авіаційного університету підбили підсумки Всесвітнього хакатону NASA Space Apps Challenge 21 жовтня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, 10 команд протягом двох днів виконували складні технічні завдання за тематикою «Earth and Space» (Земля та Космос). Головним у виконанні завдань була завершеність програмного продукту, а також користь від нього для суспільства та природи. Відтак до фіналу хакатону дійшли п’ять команд-учасників, які презентували свої проекти. Зокрема, команда Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля презентували проект «Shot the fire», - додаток, за допомогою якого можна визначити місце виникнення пожежі, місцерозташування людей та допомагає вийти їм із небезпечної зони.

Команда з Кіровограда «Disasteryfy» розробила мобільний додаток-помічник, який надає допомогу під час різноманітних стихійних явищ,  які найбільш характерні для Кіровоградщини. Схожий за тематикою проект створила команда з ЦНТУ. Команда представників льотної академії Help pets презентували проект, який передбачає автоматичну годівницю для домашніх улюбленців. Розроблений проект включає модуль та мобільний додаток, за допомогою якого можна дистанційно керувати годуванням тварин. Програма діятиме як за працюючого Wi-fi, так і без нього.

Відтак в результаті обговорення проектів членами журі переможцями хакатону стали дві команди – «Disasteryfy» з Кіровограда та команду «CHIP-B» з Черкас. Команди отримають змогу презентувати проекти перед глобальним журі, яке знаходиться в США.

«Проекти оцінювалися за їх завершеністю, відповідністю до заданої тематики, а також інноваційністю. Ці критерії були найголовніші. Обрані проекти переможці їм відповідали, тепер вони будуть розглядатися для наступного етапу. Через якийсь час після доопрацювання проектів їх передадуть на розгляд глобального журі, до складу якого входять представники NASA та відомі вчені», - розповів координатор хакатону Влад Єршов.
«Ми працювали як дизайнери над створенням мобільного помічника-додатка. Сподіваємося, що такий помічник буде корисним для людей, адже під час виникнення надзвичайних ситуацій люди розгублюються і не знають, як діяти. Наш помічник створений саме для допомоги у випадку таких ситуацій. Основна освіта, яку я здобула  ремонт та технічна діагностика авіаційного транспорту, я працюю у цій сфері чотири роки, і, хоча це не жіноча професія, але вона мені подобається. Щодо програмування, то ми просто доопрацювали гарну ідею програміста. Ми готові доопрацювати наш проект, ідеї є, і вони будуть втілені в реалізацію», - розповіла учасник команди-переможця хакатону Катерина Шаповал.  
image
image
image
image

Фото Ігоря Філіпенка

Переглядiв: 681