Пологи у Кропивницькому стануть безкоштовними

18.01.2020 10:22

З 1 квітня цього року пологи для українських та, зокрема, кропивницьких породіль мають стати безкоштовними, згідно з програмою медичних гарантій. Про те, яким чином діятиме така послуга, медіапортал DOZOR дізнавався у директора департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олега Рибальченка.

За словами Рибальченка, в державі відбудуться зміни в системі охорони здоров’я, а саме: з’являться пріоритетні пакети послуг. Їх буде 5 –лікування інсультних, інфарктних хворих, лікування неантологічних пацієнтів (до року), обстеження онкологічних хворих – на виявлення онкохвороб та приймання пологів. Для того, щоб заклад мав право отримувати кошти від держави за прийом пологів, в ньому має бути необхідне обладнання та висококваліфіковані фахівці.

«Вагітна жінка стоятиме на обліку під час проведення підготовки до народження дитини, вона буде госпіталізована у відділення, яке контрактує Національна служба здоров’я. Є певні вимоги до цього відділення – до переліку наявного обладнання та його якості, а також лікарів, які знаходяться в цьому закладі. Вони зобов’язані  мати достатній фах, це має бути потужне відділення. Після госпіталізації вагітної жінки лікувальний заклад буде отримувати гроші. Спочатку – 60% від суми, яку передбачає Кабмін, а потім, після виписки – решту 40%», - пояснив Рибальченко.

За словами посадовця, точних розрахунків суми, передбаченої на кожного пацієнта поки невідома. Але до суми входитимуть усі заходи медичної допомоги для пацієнта. Нововведення в медичній сфері мають створити здорову конкуренцію серед медичних установ.

«Пацієнтка буде обирати лікувальний заклад, який вона вважає найкращим, де кращі умови перебування та найбільш фахові лікарі. Тому це буде предметом конкурування між закладами, які вже мають базові умови для надання такої послуги. І чим більше заклад отримає пологів, тим більше матиме коштів», - додав директор департаменту.

За словами Рибальченка, відсутність підписаної з сімейним лікарем декларації не вплине на прийом пологів у обраному закладі. Однак процес оформлення медичної документації буде не зовсім стандартним.

«Відсутність декларації вплине на оформлення документів, пов’язаних з перед пологовими відпустками, оскільки це оформлюється  амбулаторно і має бути лікар первинної допомоги, який це оформлює. Самі пологи – це стаціонарна допомога, яка діятиме за направленням, жінку може привезти «швидка» і лікар вузької спеціалізації також може дати таке направлення. Тут немає обмежень», - резюмував посадовець.
Переглядiв: 2471