Поради експерта: у якій валюті та де зберігати заощадження жителям Кіровоградщини

15.11.2020 16:00

Не всі українці, зокрема, і жителі Кіровоградщини були готові фінансово до першої хвилі карантину та посилення протиепідемічних заходів. Протягом того часу кожен використовував свої заощадження. Наразі навіть якщо є можливість відкладати кошти, то не кожен проінформований, як це правильно робити та у якій валюті. Медіапортал DOZOR вирішив поцікавитися у фінансиста та банкіра Олександра Кучеренка, як збільшити свої статки, а також у якій валюті та де зберігати заощадження.

За словами експерта, те, у яку валюту краще переводити, першочергово залежить від потреб самої людини.

«Я умовно поділяю клієнтів на дві категорії. Одні – це ті, які зберігають заощадження для певного прибутку, з якого йдуть щоденні витрати. В основному 90% таких клієнтів зберігають кошти у гривні. Їм не важлива відсоткова ставка чи вид валюти, оскільки цікавить зберігання коштів. Друга категорія – це фінансово обізнані клієнти, які просто примножують свої статки. Такі клієнти зберігають заощадження виключно в іноземній валюті або диференціюють ризики, тобто частину зберігають у гривні, а решту – у доларах та євро», - розповідає фінансист.

Медіапортал DOZOR поцікавився у Національного банку України щодо того, яку валюту найчастіше купують та продають на Кіровоградщині.

«Традиційно більша частина валютообмінних операцій проводиться в доларах США. Так, протягом цього року жителі Кіровоградщини купили 2 мільйона 151 тисячу 006 доларів, що становить 71,2%, порівняно з іншими валютами. У той же час продали 2 мільйона 290 тисяч 422 долара, що становить 81,5%», - повідомили в Національному банку України.

Банкір вважає, що для диференціації ризиків бажано зберігати кошти в трьох валютах або мінімум в двох – частину в доларах, а частину – у гривні. Оскільки тоді від коливань курсу не відбудеться знецінення всіх коштів.

Водночас фахівець стверджує, що зі спостережень можна припустити, що до кінця року курс підвищиться.

«Це пов’язано з різними факторами, зокрема, закриттям контрактів, врожаєм сільськогосподарських угідь. Протягом цього року карантин вплинув більше на курс злотих. Оскільки заробітчани менше виїжджали, то звичайно, менше привозили цих злотих. На сьогоднішній день є невеликий дефіцит цієї валюти для людей, які виїжджають за кордон», - пояснив Кучеренко.

Також експерт поділився своєю думкою щодо того, як жителям Кіровоградщини краще зберігати валюту.

«Як фінансист та банкір я вважаю, що готівкові кошти вдома – це зайві клопоти та переживання. Бажано зберігати на картках або ж депозитних рахунках. Зараз всі банки мають додаток, за допомогою якого коштами можна керувати, не виходячи з квартири. Все залежить від того, які цілі людина переслідує. Якщо вона має на картці кошти, якими не користується на сьогодні, може переказати їх на декілька днів на депозит і на цьому ж отримувати певні відсотки», - радить фахівець.

Також Олександр Кучеренко запевнив, що наразі ризики втрати коштів майже неможливі.

«На сьогоднішній день банки мають затверджені системи управління ризиками та аналізу даних ризиків. Це впроваджено після банкопадів у 2014-2016 роках. Системи ризику дають певний аналіз та алгоритм дій в разі непередбачуваних обставин. Так, якщо банк входить до фонду гарантування вкладів до 200 тисяч, то немає причин турбуватися щодо неповернення коштів. Незалежно від банківської установи кошти достатньо швидко повертаються вкладнику», - запевнив експерт.
Переглядiв: 970