П’ять років невдалих спроб: у Кропивницькому затримують реконструкцію Набережної (ВІДЕО)

16.10.2020 06:42
image

В обласному центрі вже протягом п’яти років не реконструюють Набережну. Навіть при наявності проекту, який набрав рекордну кількість голосів та підтримку містян, це місце все ще у жахливому стані. Детально про ситуацію навколо Набережної та приклади вирішення такої проблеми в інших містах розповів урбаніст Дмитро Бабак у своєму блозі, інформує медіапортал DOZOR.

«З року в рік ми чуємо лише обіцянки реконструкції та її терміни від міської влади. Це почалася ще у далекому 2015 році з обіцянок на тоді ще кандидата на посаду міського голови Андрія Райковича. Обіцяв він тоді багато: реконструювати Набережну, центральну площу і парк Перемоги. Парку Перемоги пощастило. Не за місцеві, а за кошти державного бюджету України, за протекції народного депутата було профінансовано його реконструкцію. Після передвиборчої обіцянки зробити Набережну нічого не робиться», - згадує урбаніст.

Вже у 2017 році команда «Перспективи міста» розробила свій проект реконструкції Набережної та подала на «Громадський бюджет». Проект переміг, набравши рекордну кількість голосів.

«У той же час міський голова пропонував обгородити паркан Інгулу сіткою чи рекламою. Далі у процес включається обурена громада та громадські діячі. Наприклад, архітектор Олександра Ткаченко, яка вивчала архітектуру у Роттердамі, створила свій відкритий конкурс із призовим фондом на стратегію реконструкції Набережної. Вона залучає у журі архітекторів та урбаністів із різних країн світу, для збору даних про Набережну залучає активістів, серед яких був і я. Результатом стало чотири роботи, серед яких обрано переможця», - додав Бабак.

Як відомо, оскільки у 2018 році жодного результату не було, ЗМІ все ще не полишали цю тему. У цей же час у міській раді запропонували об’єднати кошти з проекту реконструкції Набережної «Перспективи міста» та коштів програми капітального будівництва.

«За ініціативи громадськості у міськраді створюють робочу групу з архітекторів, політиків та громадських діячів. Їх задача опрацювати масштабний проект з реконструкції Набережної. На одне із засідань прийшли і ми як представники конкурсу стратегії реконструкції Набережної. Переможці презентували свій проект. Я запропонував розглянути ці напрацювання та взяти в роботу, але представники міської влади сказали нам приблизно наступне: «Ви дуже гарна молодь, але ми набагато краще знаємо, як будувати Набережну». І що було зроблено далі: спочатку Райкович пообіцяв розпочати реконструкцію у 2018 році, але не вийшло будувати і роботи перенесли на 2019 рік», - зауважив голова ГО «Urban.Krop».
«Люди все чекали і чекали. Більше того, у 2019 році громадська організація «Перспектива міста» ініціювала збір підписів за початок реконструкції Набережної. Тоді за 10 днів зібрали більше 10 тисяч підписів містян, які вимагали закласти кошти на реконструкцію у бюджет 2020 року і розпочати роботи із початком будівельного сезону. Начебто міський голова прислухався до громади і на черговому річному звіті пообіцяв Набережну у 2020 році», - розповів Дмитро Бабак.

Як бачимо, станом на сьогодні нічого не змінилося. У свою чергу урбаніст надав декілька прикладів міст, у яких змогли розробити та реалізувати бажані проекти за рік або два.

Так, у Тернополі реконструкція зайняла всього рік: за цей час завершилися і проектні, і будівельні роботи. Крім того, під Києвом у місті Ірпінь, яке має не більше 100 тисяч населення, побудували Набережну за два роки.  У Дніпрі відкрили сквер «Прибережний», де розмістили місця для розваг для дорослих та дітей, фонтани.  

Більш детально можна переглянути у відео. Також слідкувати за діяльністю громадської організації можна у ФейсбуціІнстаграмі та Телеграмі.  

Переглядiв: 1366