Радіоактивні відходи, які міськрада обіцяла перезахоронити, два роки на тому ж місці

25.05.2019 13:10
image

Розриті майже два роки тому радіоактивні відходи на території Аджамського шосе все ще залишаються на тому ж місці,  попри обіцянки міської влади провести їх перезахоронення ще в 2018 році. Про те, чому небезпечні відходи залишилися на старій території та що з ними буде далі, медіапортал DOZOR дізнавався у начальника міського управління з надзвичайних ситуацій Сергія Коваленка.  

За словами посадовця, радіаційні відходи належать до сфери відповідальності держави, тому саме державні органи мають займатися рекомендаціями щодо подальшого поводження з відходами. Однак майже за два роки коштів в державі не знайшли навіть на розробку проектно-кошторисної документації та створення програми подальших дій з цими відходами.

«Є державне агентство України з управління зоною відчуження, якому делеговані повноваження в організації поведінки подальшого використання відходів. Без їх згоди та супроводу ми не можемо щось робити з цими відходами. В 2018 році ми проводили міжгалузеву нараду разом із Державним агентством України з управління зоною відчуження, державною інспекцією з ядерного регулювання, Дніпропетровським обласним комбінатом по регулюванню питань з радіоактивними відходами. Було винесено це питання на загальнодержавний рівень», - повідомив Коваленко.  

Згідно з відповіддю держагентства, коштів на вирішення цього питання знайти не вдалося, але надія, що фахівці хоча б обстежать землю, де зараз знаходяться відходи, є.  

«Повідомляємо, що виконання зазначених робіт передбачає відповідного фінансування. У 2018 році не вдалося знайти фінансування на проведення такої роботи. Не зважаючи на вищезазначене, агентство продовжує шукати шляхи вирішення цього питання», - йдеться у відповіді державного агентства управління зоною відчуження.
«Нам обіцяють у першому півріччі надати шляхи вирішення цього питання. Наразі ж відходи залишаються на тому ж історичному місці, - стверджує Коваленко - Нам мають дати науково-технічну експертну оцінку щодо подальшої долі цих відходів. Створення такої оцінки має бути у першому півріччі цього року, це питання включене до плану роботи. Для цього на місце мають приїхати фахівці з Дніпропетровська або Києва та провести додаткові дослідження цієї ситуації і дати висновки».

Як повідомляв DOZOR,  в липні 2017 року  у Кіровограді в районі Аджамського шосе невідомі особи з допомогою екскаватора викопали з-під землі поржавілий радіоактивний метал, захований там у 1988 році у рамках дезактивації наслідків радіаційної аварії, що сталася на території ВГМ БУ-2 тресту «Кіровоградбуд». Одного з підозрюваних у розкопках контейнерів з радіоактивними відходами покарали штрафом у розмірі 1360 гривень. Водночас за неофіційною інформацією, перепоховання відходів обійдеться міськраді у 20-25 мільйонів гривень.

 

 

Переглядiв: 1032