Що відбувається у кропивницькому СІЗО? (ФОТО)

21.12.2019 09:55
image

Так званий бунт ув’язнених, який стався днями в слідчому ізоляторі №14, став резонансною подією для всієї України. У зв’язку з цим до установи з метою з’ясування обставин ситуації прибув член громадської ради при міністерстві юстиції Сергій Зуйков вчора, 20 грудня. Про те, чим завершилися спроби активістів та журналістів дізнатися подальшу долю в’язнів,  з’ясовував медіапортал DOZOR.

Так, після повідомлення представника уповноваженого з прав людини в Кіровоградській області про те, що понад 20 ув’язнених отримали тілесні ушкодження під час заходів з припинення бунту та звернень родичів потерпілих про допомогу представник громадської ради при Мін’юсті вирішив провести моніторинговий візит.

«Ми прибули до державної установи «Кропивницький слідчий ізолятор №14» для моніторингового візиту і з’ясування обставин, що призвели до побиття людей, які там знаходяться. Така інформація до нас надійшла. Нам відомо, що людей, які начебто дестабілізували обстановку в СІЗО, вивезли. І не просто вивезли, їх били», - зазначив Зуйков.

Коли Зуйков прибув до СІЗО, на місці вже були адвокати підозрюваних, які протягом кількох діб не мають можливості побачитися зі своїми підзахисними. Втім протягом останніх трьох діб вони отримують фотографії підозрюваних з синцями та слідами від кийків. А вже 19 грудня отримали інформацію про смерть чоловіка в в установі.

«Повідомлення про вбивство особи на території надійшло 19 грудня в 23:30. Я в цей час перебував у слідчому відділі міста Кропивницького, повідомляв про вчинення злочинів стосовно моїх підзахисних. Один на даний час тут точно перебуває у підвалі, а інший – два дні тому в невідомому напрямку був вивезений. Хоча з ним була телефонна розмова, під час якої він мені повідомив, що його дуже сильно побили і кудись його відправляють, вивозять. Ми з колегою-адвокатом третю добу фактично тут, на цій території живемо, але нас до підзахисних не пускають», - каже адвокат підозрюваних Геннадій Чорногор, зазначивши, що щодо одного підзахисного вносилася інформація до ЄРДР про побиття, а стосовно іншого – за нанесення тілесних ушкоджень та викрадення.
image
image

За словами адвоката Анатолія Ларіна, він звернувся до прокуратури області та правоохоронних органів із заявами про порушення прав, зокрема, про перешкоджання професійній діяльності адвоката-захисника, порушення прав на захист підзахисного, до якого адвоката не допускають, а також щодо перевищення владних повноважень і з приводу порушення порядку утримання осіб.

«Треба звернути увагу на те, що це вказаний ізолятор слідчий, тимчасового тримання. У нас ніхто не скасовував Конституцію України і презумпцію невинуватості. Тут знаходяться люди, які, наприклад, їхали по дорозі, потрапили в ДТП і тепер в цій установі. Вони не мають зараз терпіти тортури, щоб приходили три сотні чоловік і били їх палками, ногами», - зазначив Ларін та продемонстрував фотографії людей, які знаходяться в ізоляторі, з нанесеними тілесними ушкодженнями.  
image
image
image

Під час перебування на території установи адвокати, журналісти та член громадської ради при міністерстві юстиції намагалися поспілкуватися з керівництвом державної установи. Втім реакції на намагання додзвонитися в зачинені двері будівлі не було протягом години. Тоді на місце довелося викликати поліцейських, які теж спробували поспілкуватися з працівниками СІЗО, однак вхідні двері установи і для охоронців порядку теж залишилися зачиненими.  

Після цього присутні адвокати, представник громадської ради при Мін’юсті Сергій Зуйков та журналіст газети «Правова Україна» Верховної Ради Віктор Колбанцев підписали заяву-повідомлення до т.в.о начальника міського відділу поліції підполковника Сергія Сухопара щодо вчинення кримінального правопорушення. Документ передали правоохоронцям, які вже були на місці події.

«З метою приховування злочину та недопущення нас оглянути побитих людей адміністрація СІЗО вже три дні не допускає нікого в порушення законодавства України. Протягом 18, 19, 20 грудня жодний захисник,маючи на те всі необхідні документи так і не був допущений до свого підзахисного для виконання своїх професійних обов’язків працівниками пенітенціарної служби. Належним чином завірену копію наказу про не допуск адвокатів на строк до 30 діб або окремого розпорядження нам не надавалось навіть на вимогу, - йдеться у заяві-повідомленні. – Родичі осіб, котрі перебувають у слідчому ізоляторі, повідомляють, що підзахисні перебувають у дуже тяжкому стані та всі побиті, тому нікого із захисників не допускають до підзахисних і не викликають їм швидку медичну допомогу».

Крім цього, аналогічне звернення подали і до прокуратури.  

«На даний момент у нас є два кримінальні провадження. Одне з них стосується факту насильства щодо працівниці установи слідчого ізолятора за ч. 2. ст. 345, який розслідується органами поліції. Інше провадження стосується службової недбалості з боку керівництва, адміністрації слідчого ізолятора за ч. 2. ст. 367. Також інформація буде передана Державному бюро розслідувань. Що стосується ситуації в СІЗО, то з 19 грудня відучора прокуратура області розпочала перевірку законності застосування фізичної сили та спецзасобів до ув’язнених, які застосовувалися працівниками правоохоронних органів під час обшукових заходів», - зазначила під час зустрічі речник обласної прокуратури Наталія Алексєєнко. 

 

 

 

Переглядiв: 11420