Справа на мільйон: Обвинуваченого у крадіжці сейфа з 180 тисячами доларів у Кропивницькому відпустили додому

12.07.2022 12:45

В обласному центрі тривають судові засідання у справі пограбування квартири. Торік у серпні раніше судимий зловмисник викрав з квартири сейф, де знаходилися 180 тисяч доларів. Попри кримінальне минуле злодія, нещодавно апеляційний суд пом’якшив обвинуваченому міру запобіжного заходу та відпустив під домашній арешт. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

У день, коли стався резонансний злочин, господар квартири знаходився у відрядженні. Натомість його дружина щойно повернулася з робочої поїздки.

«Ця подія сталася торік у серпні, коли я перебував у відрядженні на заводі у Побузькому, що належить одній міжнародній компанії. Це було 25 серпня.  Про те, що квартиру обчистили, мені повідомила дружина. Вона теж повернулася з відрядження з-за кордону. Крім прикрас дружини, які знаходилися у квартирі, був викрадений сейф для зброї, де знаходилася мисливська рушниця та 180 тисяч доларів. Я був присутній на першому судовому засіданні разом з дружиною ми були допитані. У суді були дані пояснення про цю подію. У суді також був і підозрюваний, якого розшукали правоохоронці на початку вересня. Затримали його майже через місяць після злочину. Перше засідання було на початку жовтня, далі я полетів у відрядження за кордон. Коли я отримав інформацію від захисника про те, що підозрюваному ухвалили пом’якшення запобіжного заходу, був трохи шокований», - розповів потерпілий власник квартири Євгеній.

Команда адвокатів потерпілого констатує: таке пом’якшення міри запобіжного заходу у такій справі – кричущий факт, який викликає низку питань до колегії суддів.

«Це кричущий факт, на наш погляд. У той час, коли не працює орган, який контролює роботу суддів, а це Вища рада правосуддя, багато хто цим користується. У суді першої інстанції винесли справедливе рішення для обвинуваченого. Зараз же ухвалу Апеляційного суду заборонили оскаржувати, рішення є остаточним і переглядати його не будуть», - зазначають захисники потерпілого.

За словами команди адвокатів потерпілого, під час винесення ухвали було порушено низку норм Кримінально-процесуального Кодексу. Наприклад, не були допитані усі свідки, тож зараз, обвинувачений може впливати на них та чинити тиск, перебуваючи фактично на волі.

У прокуратурі області повідомили, що прокурор наполягав на тому, щоб підозрюваний знаходився під вартою.

«Прокурор клопотав про продовження тримання підозрюваного під вартою, доводячи  реальність ризиків, що виправдовують обмеження свободи обвинуваченого виключного шляхом тримання його під вартою», - зазначили у відомстві.

Водночас в ухвалі апеляційного суду йдеться про те, що обвинувачений раніше неодноразово судимий за аналогічні умисні корисливі злочини, офіційно не працевлаштований та не має офіційних заробітків, на даний час обвинувачується у вчиненні злочину під час розгляду іншими судами двох кримінальних проваджень.   З 21.09.2021 він перебував під вартою. Обвинуваченому визначили заставу у понад 4,5 мільйона гривень, яка є непосильною та не співрозмірною, на думку суду, з тяжкістю злочину в якому його обвинувачують. А захисник обвинуваченого просив запобіжний захід у вигляді домашнього арешту через те, що зловмисник має хворе плече і потребує термінового хірургічного втручання.

Врешті-решт рішенням апеляційного суду запобіжним заходом для обвинуваченого став саме домашній арешт, термін дії якого завершився 25 червня. Наступне судове засідання відбудеться незабаром.

Переглядiв: 1948