Спроби реконструкції головної площі Кропивницького. Як вирішили проблему в інших містах (ВІДЕО) 

19.07.2020 13:08
Планування реконструкції головної площі обласного центру розпочалося ще у 2016 році. Оскільки наразі вигляд площі залишається незмінним, громадська організація «Urban.Krop» вирішила поцікавитися станом реалізації на сьогодні. Про те, які кроки були зроблені для реконструкції площі Героїв Майдану та досвід інших міст України розповів урбаніст Дмитро Бабак у своєму Телеграм-каналі, інформує медіапортал DOZOR.
 
За словами урбаніста, близько чотирьох років тому активісти вимагали від міської влади встановити пам’ятник Героям Майдану. На той час міська влада вирішила провести архітектурний конкурс і на реконструкцію площі загалом.
«Цілий рік знадобився міській владі, щоб оголосити конкурс. Через півроку під час презентації робіт виявилося, що їх було подано всього чотири і вони стосуються лише пам’ятника, а міська влада вирішила, що їх якість достатньо низька. Очікуваною була і реакція містян, тож вони добряче висміяли конкурс, пропонуючи встановити пам’ятник бетмену або меру з ковбасою. Тому вже через місяць журі вирішило закрити конкурс, але без оголошення переможців», - розповідає Дмитро Бабак.
Надалі було ще декілька спроб розробити проект, провести конкурс, але вони також були невдалими.
«Що цікаво, Андрій Павлович чекав до кінця лютого цього року на якісь пропозиції від архітекторів. Це при тому, що минулий досвід проведення конкурсів показав, що  міську владу не влаштовують роботи архітекторів, а вони у свою чергу обурені таким ставленням з боку міської влади. Більше того, кошти на документацію з реконструкції площі забрали з бюджету у травні. Так само забрали кошти з реконструкції Набережної річки Інгул. Зникають кошти і на капітальний ремонт дитячих садочків, шкіл і медичних закладів. Обґрунтування просте – коронавірус. Але разом із цим дивним чином знаходиться аж 40 мільйонів на розширення вулиці Полтавської», - пояснює урбаніст.
За словами Дмитра Бабака, на відміну від Кропивницького, багато міст України вже навчилися проводити національні архітектурні конкурси, зокрема, Київ, Харків, Миколаїв, Вінниця та Львів. Варто зауважити, що у 2018 році мер Львова Андрій Садовий разом зі своєю командою приїхав до Кропивницького аби передати досвід, однак ніхто з місцевої влади на захід не з’явився.
 
Також якщо порівнювати з іншими містами України, то можна побачити наскільки швидко та без перепон реалізували проекти з реконструкції площі у Вінниці, Дніпрі та Миколаєві.  
«У Миколаєві наприкінці 2017 року оголосили національний архітектурний конкурс на реконструкцію центральної площі з прозорими правилами та журі з архітекторами з різних куточків України. На конкурс зареєструвалося аж 45 учасників із 12 областей України. Наразі Миколаїв має вже оновлену соборну площу у граніті та з сухими фонтанами», - зазначив Бабак.
Більш детально про досвід міст України можна переглянути у відео. Також слідкувати за діяльністю громадської організації можна у ФейсбуціІнстаграмі та Телеграмі.  

Переглядiв: 1440