Полуниця - перша садова ягода, яка з'являється у весняно-літній період на прилавках. Звичайно, найбільш корисними вважається їсти її свіжою і без цукру. Проте від полуничних десертів, пирогів та морозива з цими ягодами неможливо втриматися. Найсмачнішими з сайтом DOZOR поділилася відома у Кіровограді кулінар та автор кулінарної школи «Food Sсhool» Галина Артеменко.
Полуничне бурфі
Чи доводилося вам пробувати цей цікавий, і я б навіть сказала, ні на що не схожий десерт? Я познайомилася з ним випадково року три назад, придбавши у вегетаріанській лавці на Фестивалі їжі. Страва дуже ситна, з якоюсь неймовірно-в'язко-щільною текстурою. Готувати їх дуже просто, і наповнювати можна будь-якими фруктами-ягодами, додавати какао або кокосову стружку ... Але почніть з полуниці. Тим більше, що свіжі ягоди вже активно присутні на ринках і в магазинах.
Інгредієнти:
350 г сухого молока;
300 г полуниці;
200 г жирних вершків (33-34%);
180 г вершкового масла;
140 г цукру.
Необхідно змішати масло з вершками і цукром і тримати на маленькому вогні, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Додайте полуницю, злегка прогрійте і змішайте у блендері. Помішуючи масу, потроху введіть сухе молоко. Якщо утворюються грудочки, допоможіть собі міксером або блендером. "Тісто" буде нагадувати густу сметану. Якщо ви будете розкладати бурфі по формах, розкладіть масу відразу ж, а якщо хочете сформувати цукерки типу трюфелів, дайте масі злегка охолонути - вона ущільниться і з неї буде легко катати кульки вологими руками. Залиште готові бурфі у холодильнику на пару годин або на 30 хвилин в морозилці для стабілізації.
Полуничне морозиво на желатині
Я давно хотіла спробувати поєднання полуниці з бальзаміком. У салатах цей дует для мене досить приємний, але ось в десертах поєднання нетипове. В цілому, смакове поєднання не виявилося чимось особливим. Зате мене підкорило в цьому морозиві інше…
Інгредієнти:
300 гр полуниці;
2 ст. л. бальзамічного оцту;
350 гр жирних вершків;
100 гр згущеного молока;
4 гр желатину плюс трохи води для його замочування.
Полуницю потрібно очистити, розрізати, викласти в форму для запікання, полити бальзамічним оцтом і запікати при температурі 200 градусів близько 30 хвилин, поки ягоди не стануть м'якими і не почнуть злегка карамелізуватися. Запечені ягоди треба пробити блендером разом з усіма соками і остудити пюре. Желатин замочити у воді і дати набрякнути. Вершки змішати зі згущеним молоком і збити до пишної маси. У полуничне пюре додати розпущений желатин, а потім підмішати пюре до вершків. Далі необхідно заморозити суміш в морозивниці або ручним методом за допомогою погружного блендера.
Полуничні маффіни
Ці мафіни за принципом приготування нічим не відрізняються від класичного варіанта. Але вони все ж відрізняються відрізняються тим, що полуниця буде і начинкою, і, частково, тістом, чому вони просто полуничні в квадраті. А колір, а колір! Ніжний, фрезовий-пудровий! Казково!
Інгредієнти:
1,5 склянки дрібної полуниці;
135 грам борошна;
100 грам цукру;
1 ч. ложка розпушувача;
щіпка солі і ваніліну;
80 грам рослинного масла;
100 грам йогурту (у мене домашній);
1 яйце;
2 ч. ложки крохмалю.
Півсклянки полуниці подрібніть в блендері, а потім додайте до неї масло, йогурт і яйце. Це буде рідка складова тіста. Борошно, цукор, розпушувач, сіль і ванілін змішайте між собою, а потім додайте до них рідку частину. Швидко перемішайте тісто. Полуницю, яка залишилася, наріжте невеликими шматочками, присипте крохмалем і відправте в тісто. Розкладіть тісто по формах і випікайте 20 хвилин при температурі 200-210 градусів.
Фото Галини Артеменко