Три тисячі млинців і гуляння: Як кропивничани зустріли Масляну (ФОТО)

23.02.2020 15:59
image

В обласному центрі у парку ім. Крючкова відбулося свято «Масляна на Новомиколаївці» сьогодні, 23 лютого. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, організаторами заходу виступила громада Свято-Успенського храму.

«Масляна – це наше древнє слов’янське свято. Предки святкували його ще до прийняття християнства. Потім воно преобразилося, тобто залишалися гуляння, вживання продуктів, але сенс свята повністю змінювався. Якщо у язичестві Масляна була пов’язана з поняттям циклічності та плодючості землі, то в християнстві – це час підготовки до Великого посту. Це час, коли ми йдемо в гості один до одного, примирюємося, просимо прощення і самі прощаємо тих, хто нас образив», - розповідає ключар Свято-Успенського храму Сергій Новак.
image
image
image
«Цього року ми хотіли донести ідею до людей, що християнство прийшло на Русь і воно досить поважно віднеслося до тих традицій, які були у наших предків. Традиції залишилися, християнство лише наповнило їх духовним змістом. Також хотіли показати, що велике значення мав у всьому цьому князь Володимир, до якого ми молимося», - додає священник Сергій Новак.

Захід розпочався з вистави «Як князь Володимир віру обирав» від вихованців недільної школи.

«Ми готували цю виставу майже місяць. Оскільки вже не вперше виступаю, то хвилювань, звичайно, не було. Я бачила, що глядачам сподобалася наша гра, тому мене це дуже потішило. Також я встигла взяти участь майже у всіх майстер-класах, тому можу із впевненістю сказати, що свято сподобалося як учасниці концертної програми, так і гостю заходу», - поділилася враженнями вихованка недільної школи Спасо-Успенського храму Олександра Волкова.
image
image
image
image
image
image

Для глядачів виступав хор священників Кафедрального Собору Різдва Божої Матері. Крім того, присутні не залишили без уваги і розповіді «Как купчиха постничала», адже проводжали артистів гучними оплесками.

«Мої сестри були тут торік і їм дуже сподобалося, тому сьогодні я вирішила перевірити, чи дійсно тут настільки добре. Я вражена, адже окрім того, що побачила гарний храм та двір, так ще й дітки влаштували таку святкову програму для нас. Сповна нас почастували смачними млинцями, тому змогла збагатитися не лише духовно», - розповіла гостя заходу Ніна Катко.
image

Другою частиною святкування було частування козацькою кашею, млинцями з різними начинками, чаєм та глінтвейном. Млинці випікала самі прихожани, які вже не перший рік допомагають організовувати подібні заходи.

«Я тут із самого початку, тому постійно допомагаю готувати. Це дає гарний результат – у людей, які приходять на свято до храму, з’являється настрій, що і є для мене головним. Цьогоріч ми спільними зусиллями спекли 3 тисячі млинців. Кожна із нас обирала різні варення, які були в неї вдома, та начиняла млинці. Пекти з вчорашнього вечора та протягом ночі. У мене за три години вийшло 70 млинців», - розповідає прихожанка Ольга Білявська.
image
image
image
image

Паралельно з частуванням на території парку діяли різні конкурси для дітей, зокрема, настільні ігри з футболу та хокею, перетягування канату, стрибки в мішках та півникові бої.

«Сьогодні прийшли із донечкою, щоб весело провести час разом. Дуже приємно, що організатори подбали не лише про частування, але й про концертну програму та цікаві розваги для дітей. Моїй дитині все подобається, хоча ще не встигла долучитися до всіх конкурсів. Я встигла подивитися виставу, яку підготували дітки, і залишилася задоволеною. Друга частина заходу, мабуть, всім прийшлася до душі, адже частували дуже смачними млинцями, а головне – домашніми і зробленими з любов’ю», - поділилася враженнями учасниця заходу Зоя Зосименко.
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 3458