Це не місто, а ринок: Головний художник Дніпра про хаос з рекламою у Кропивницькому (ВІДЕО)

17.06.2020 14:12

Хаотичне розміщення рекламних вивісок на території міста, а особливо – на фасадах пам’яток архітектури зробило Кропивницький схожим на ринок. Однак усі негативні перетворення можна змінити на краще. Про те, яким чином створити дизайн-код міста та хто має бути ініціатором позитивних змін у інтерв’ю урбаністу Дмитру Бабаку розповів головний художник Дніпра Сергій Білий. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

За словами головного художника міста-мільйонера, питання щодо врегулювання реклами завжди складне. Хоча на перший погляд здається, що переконати підприємця зняти рекламні вивіски з фасадів дуже просто, результат не завжди радував. Особливо, якщо правила по врегулюванню розміщення реклами носять рекомендаційний характер.

«Важливо те, щоб ці правила не несли рекомендаційний характер, як це робиться в інших містах. Для цього потрібно регулювання на рівні місцевої влади. Наприклад, коли громадські діячі беруть і пишуть деякі правила, певний дизайн-код і закликають підприємців очищувати місто від реклами. Але в це точно не можна вірити. Жоден підприємець не захоче зняти з фасаду рекламну вивіску, яка, як він вважає, робить йому продажі. У нього свій бізнес, інтереси, діти, яких потрібно годувати Дуже важливо, щоб ці правила були затверджені місцевому рівні. У нас це регуляторний акт, правила не для якихось конкретних будинків, а для усього міста. Треба, щоб ці правила працювали скрізь. І були обов’язковими», - каже Сергій Білий.

Головний художник міста пояснює: важливо, щоб підприємець у проміжку часу між створенням реклами та отриманням дозволу знав, як все правильно робити. Найчастіше буває так, що підприємець вішає на фасаді все, що хоче. Але інспектори, які зафіксовують таку самовільну рекламу, змушують  її зняти. Для створення правильної реклами у Дніпрі вже тривалий час підприємці користуються єдиним дизайн-кодом міста. І лише при дотриманні усіх вимог вони отримують дозволи на її розміщення.

У рамках інтерв’ю урбаніст Дмитро Бабак продемонстрував фотографії впізнаваних пам’яток архітектури Кропивницького, які давно заліплені рекламою. Стан історичних споруд головного художника Дніпра неприємно здивував.

«Це так жахливо, що навіть прекрасно. Ми через такі вивіски не бачимо самої споруди. І жителю зовсім незрозуміла її цінність. Якщо говорити, що тут не так, то, мабуть, все. Але для того, щоб це виправити, треба бачити фасад без вивісок. І тоді кожному підприємцю можна сказати, що і де він може тут розмістити. Навіть шкода, що тут перебудований перший поверх. Є вітрина, яка дозволяє розміститися конструкціям, які привертають увагу. З одного боку ми маємо думати про архітектуру, з іншого – про підприємця, який тут орендував приміщення і дозволяємо йому розмістити якісь площини, які не заважатимуть фасаду», - прокоментував Білий стан «Дома обуви» у центрі міста.

За словами художника, у Дніпрі заборонено розташовувати рекламу вище першого поверху. Єдине виключення – торгові центри, але там те виключення підтверджується архітектором, який під час проектування споруди робить паспорт фасаду. Якщо архітектор передбачив місця для реклами, то лише тоді розміщення реклами можуть дозволити.

На думку Сергія Білого, виправити ситуацію щодо хаотичного розміщення реклами у Кропивницькому можливо. Для цього потрібно лише одне – бажання міської влади змінювати місто на краще.

«Нашому місту пощастило. Адже у нас не просто якісь активісти захотіли створити дизайн-код і його впровадили. У нас це була ініціатива мера і місто її підтримувало повністю, тому у нас все вийшло. Якщо ви хочете, щоб ваше місто перетворилося з ринку на місто з нормальною архітектурою, то слід говорити з мером про те, що це не ущемлення бізнесу, а підвищення вартості вашого міста, що в цілому вигідно. Потрібен діалог, але для цього треба більше зусиль, ніж для розробки дизайн-коду міста»,- зазначив головний художник Дніпра.

Відео з YouTube-каналу Дмитра Бабака

Переглядiв: 2002