У Києві презентували фільм про людей з інвалідністю, які живуть на Кіровоградщині (ФОТО)

08.02.2017 16:57

IMG_4915.JPG (1.96 MB)

У Київському Будинку кіно відбулася Всеукраїнська презентація документального фільму «МИ Є», знятого кіровоградсько-київською командою «HEADMEDIA» в рамках проекту «Відчуй на собі» вчора, 7 лютого. Про це повідомляє DOZOR.

На відміну від кіровоградської прем’єри, коли ‪9 грудня‬ минулого року до кінотеатру «Портал» із кількох десятків запрошених чиновників прийшла лише начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова, на київську прем’єру прийшли представники трьох міністерств - регіонального розвитку, соціальної політики та МОЗ. Фільм, а також панельна дискусія щодо проблем людей з інвалідністю в Україні зацікавили голів міських комітетів доступності, громадських діячів та журналістів.

Автор ідеї фільму громадський діяч Наталя Севідова підкреслила, що головна мета цієї документальної стрічки - привернути увагу влади та суспільства до проблем людей з інвалідністю.

«Ми хотіли показати реалії, в яких живуть люди з інвалідністю не лише на Кіровоградщині, а й в усій Україні. Вони вимушені бути сильними, адже існуюча інфраструктура міст є недосконалою, а державна політика відносно людей з інвалідністю - неефективна. Ідея фільму народилася під час відвідування військових шпиталів, де ми [ГО «Громадська Варта» та МГО «Міст Україна-ЄС» - ред.] працювали волонтерами і побачили велику кількість чоловіків, які отримали важкі поранення під час військох дій на Сході України», - розповіла Наталя Севідова.

ART_3017.jpg (159 KB)

Голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю Валерій Сушкевич підкреслив, що мало написати добрі закони, які стосуються людей з інвалідністю. Необхідно змусити владу ці закони виконувати. І додав, що подібні фільми необхідні, аби сформувати в українців дійсно європейську свідомість.

«Дякую за фільм авторам та всім активістам, які взяли участь у його створенні. Фільм значущий, корисний. Все те, що робиться в мистецтві, що пов’язано з проблемами людей з інвалідністю - воно може зробити велику справу. Головне у вирішенні проблем людей з інвалідністю - це свідомість суспільства. А ніхто за мистецтво, культуру, фільм, книжку не формує цю свідомість. Якщо ми зробимо її відповідно європейським стандартам, сприйняття просто людини з особливостями, будь-якими, не акцентуючи на цих особливостях, то все в нас вийде. У цьому залі є люди без рук, без ніг, незрячі, з перебитим хребтом, які захистили нас і доступність всього того, що є в Україні. Це по факту - обов’язок української влади, тому що це стосується тих, хто захистив цю владу», - підкреслив Валерій Сушкевич.

ART_3039.JPG (5.77 MB)

Організатори запрошували на прем’єру народних депутатів, проте єдиною, хто прийшов до Будинку кіно була Оксана Корчинська. Вона повідомила, що зараз потребують реабілітації 2700 військових, які отримали інвалідність в АТО. 680 з них потребують постійної реабілітації. З них 400 хлопців з ампутованими кінцівками і більше 200 «спинальників» з різною формою паралізації.

Прийшов на прем’єру фільму і Герой України Вадим Свириденко, який вижив у Дебальцевському котлі. Вадиму ампутували ступні ніг та кисті рук. Зараз він навчився ходити на протезах і користуватися штучними руками.

«Фільм чудовий. Але потрібен «хепі-енд», де безбар’єрність. Те, що ми всі робимо для АТОвців, ми робимо не тільки для них. Ми робимо це для всіх людей. Я вважаю, що не треба у влади просити зробити щось для людей з інвалідністю. Треба всім встати і сказати: «Зробіть так, щоб ми відчули себе людьми, такими ж, як всі». А хто скаже, що ми з вадами, то давайте підемо на стадіон побігаємо [Вадим Свириденко - учасник Марафону морських піхотинців у США], я докажу, хто з вадами, а хто ні», - розповів Вадим Свириденко.

Відразу після прем’єри до присутніх звернулася мама одного з героїв фільму Лариса Чайка. Її сину Владу, аби встати на ноги, терміново потрібні гроші на реабілітацію. Місяць перебування в медзакладі коштує 70 тисяч гривень. Таких грошей у мами немає.

«Нам сказали, якщо ви зберете 70 тисяч, ми його візьмемо у реабілітаційний центр. У мене єдине прохання - якщо хтось може допомогти, допоможіть. Я вірю в те, що Влад ходитиме. І Влад в це вірить», - звернулась до присутніх Лариса Чайка.

ART_3009.JPG (5.96 MB)

Насамкінець Наталя Севідова додала, що «МИ Є» - це «перша серія» і у найближчих планах команди «HEADMEDIA» буде зйомка фільму про українських АТОвців.

Фото Альони Щербини

Переглядiв: 1368