У Кіровограді обіцяють відновити злітну смугу, але невідомо коли та за який кошт

05.03.2018 13:48
image

В обласному центрі планується реконструювати злітно-посадкову смугу, яка належить комплексу міського аеропорту. Про це під час робочого візиту повідомив секретар міністерства інфраструктури Андрій Галущак сьогодні, 5 березня, інформує DOZOR.

Так, посадовець вважає, що кіровоградський аеропорт необхідно зробити міжнародним, адже за радянських часів Кіровоград вважався центром авіації країни.

«За минулий рік аеропорт «Бориспіль» прийняв рекордну кількість пасажирів – 10 мільйонів, аеропорт у Львові – 1 мільйон 100 пасажирів. Наразі для українців хочуть зробити авіаційний транспорт дешевим для користування. Але ми говоримо про такі можливості створення лоукостів лише у великих містах. Міністерство інфраструктури наразі працює над розвитком регіональної авіації. Сьогодні ми намагаємося реалізувати новий проект, за яким аеропорту Кропивницького буде надано статус міжнародного. Матеріально-технічна база аеропорту є достатньою.  Це дасть можливість на існуючих потужностях здійснювати міжнародні перельоти, проходити пасажирам прикордонний та митний контроль.  Якщо така умова буде створена, то інші компанії будуть серйозно дивитися на цей аеропорт», - зазначив Галущак.

За словами держсекретаря міністерства, головною умовою є можливість приймати на смузі  великовагові пасажирські авіалайнери. Оскільки частина смуги знаходиться на балансі міністерства освіти, інша  – фінансується з обласного бюджету, то необхідна процедура передачі даної полоси на баланс міністерства інфраструктури. Довжина смуги – 2100 метрів.

«Наше державне агентство інфраструктурних проектів має досвід у відновленні аеропортів, які стають флагманами нашої регіональної авіації, наприклад, в Одесі. Це рішення дасть можливості нам знайти кошти на проектування, відповідні дослідницькі роботи. Ми маємо враховувати також розвиток авіації. Проект є цілком можливим до реалізації. Нам необхідно говорити і про розвиток освіти. Зовсім інші вимоги зараз ставляться до пілотів, до штурманів. Якщо ми освіту не надолужимо, то потрібно буде визнати, що ми не можемо якісно готувати фахівців авіації. Ми маємо зміцнювати заклади освіти. Сьогодні є майданчики, є авіаційний потенціал, які забезпечать розвиток авіації у Кропивницькому», - стверджує Андрій Галущак.

Крім цього, Андрій Галущак запевняє, що у міста є можливості створити повноцінний авіаційний кластер, і на базі аеропорту буде створений центр обслуговування літаків.  Також посадовець звернувся до депутатів обласної ради з проханням ініціювати надання аеропорту міжнародного статусу.  

Під час прес-конференції журналістів цікавила фінансова сторона даного проекту. Втім, конкретних сум, які спрямують на реконструкцію комплексу в місті, посадовець не назвав, як і джерел фінансування.   

«Я би не хотів говорити про цифри. Тут основне капіталовкладення – це злітна смуга.  Я не звик говорити  без підтверджуючих цифр та документів. Наразі буде готуватися юридична процедура передачі, орієнтовно 2-3 місяця, треба зробити індексацію цифр, згідно з проектом за 2013 рік. У нас є три рішення, і цифри там дуже коливаються», - зазначив Галущак і додав, що джерела фінансування визначить після спеціальних експертиз.
image
image
image
image
Переглядiв: 2214