У Кіровограді падають білборди. Відповідальних немає (ФОТО, ВІДЕО)

21.04.2018 07:10
image

Протягом останнього місяця через сильні вітри на вулицях міста впало кілька великих рекламних щитів. Проте для власників конструкцій це не стало тривожним сигналом, на вулицях міста спостерігаємо низку білборордів, небезпека яких є очевидною. Зокрема, один з аварійних рекламних щитів знаходиться на перехресті вулиць Вокзальної та Євгена Тельнова (колишній проспект Правди). Білборд неабияк хитається  та нахиляється у різні боки під впливом вітру. У подібному стані перебувають конструкції на багатьох вулицях міста. Хто несе відповідальність за їх стан, з’ясовував медіапортал DOZOR.

Начальник управління архітектури міськради Вадим Мездрін у коментарі зазначає, що, згідно з  пунктом №42 Постанови Кабміну «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами»,  відповідальність за технічний стан рекламних засобів, порушення вимог техніки безпеки під час розташування та експлуатації рекламних засобів несе розповсюджувач зовнішньої реклами. Чиновник стверджує, що до повноважень органів виконавчої влади належить лише прийом заяв від рекламних агенцій, створення проектів рішення, розгляд на виконкомі.  Утім зараз міська рада змусила усіх рекламодавців робити акти обстеження через масове падіння рекламних конструкцій.

image
 «Стан рекламних конструкцій - це зона відповідальності рекламодавця, тобто господарів рекламних конструкцій. Так прописано у законодавстві. Органи виконавчої влади за це відповідальності не несуть. Коли власники конструкції здають проекти, то проектні організації ставлять печатку про акт обстеження, після цього рекламодавці несуть повну відповідальність за їхній стан. Тижні два тому, коли був сильний вітер і борди масово падали, ми змусили рекламодавців робити акти обстеження. Такі акти створюють організації, які мають відповідні ліцензії та роблять висновки про стан конструкцій», - запевняє Вадим Мездрін.

За словами чиновника, наразі у місті розміщено понад 700 білбордів. Їх власниками є як  місцеві рекламні агентства, так і фірми з інших міст.

image
«Ми попросили усіх власників рекламних конструкцій зробити акти обстеження до 7 травня у ліцензованих організаціях. В нашому місті таких організацій багато - «Міськбудпроект», «Агропроект». Ці організації зроблять висновки про технічний стан споруди. Спеціаліст виїжджає на місце, робить заміри та робить акт про те, що конструкція може, простояти, наприклад, ще 5 років, зварювальні шви у належному стані. Або ж навпаки – роблять висновок про те, що конструкція знаходиться в неналежному стані, не витримає поривів вітрів», - пояснює Мездрін.

Медіапортал DOZOR також поспілкувався з керівником однієї з рекламних фірм міста. За його словами перевірка білбордів є дорого вартісною процедурою

«Щодо експертної оцінки кожної рекламної конструкції, можу сказати, що дійсно рекламістам вислали листи, в яких йдеться про те, що кожна конструкція має пройти експертну оцінку. Протягом трьох тижнів ми телефонували в усі експертні служби нашого міста. Насправді ніхто конкретно не займається саме білбордами, рекламними конструкціями. Проект такий в проектному інституті коштує від 10 тисяч гривень за кожну конструкції. Якщо у розпорядженні фірми, наприклад, більше 100 таких конструкцій, то це нереальні гроші. Ніхто виїзд та оцінку робити за 100 гривень не буде»,  - розповів керівник рекламної фірми.
image

Водночас рекламіст погоджується з тим, що аварійних білбордів у місті достатньо. Зазначає, що багато конструкцій, які сьогодні знаходяться в аварійному стані, були виготовлені 3-4 роки тому і виглядають гірше, ніж борди десятирічної давнини. На думку директора рекламної фірми, це пов’язано з тим, що їх створюють «ліві» проектанти, щоб зекономити гроші.

«Білборди діляться на дві категорії:  застарілі, термін експлуатації яких вже сплив, та нові конструкції, які збудовані з порушеннями. До речі, саме ці конструкції попадали під час вітру. Дізнатися про ці недоліки заздалегідь неспеціаліст не може.  Аварійні конструкції є як у наших рекламістів, та і у київських, наприклад. Але наші рекламісти реагують на це швидше, мають змогу. А рекламісти з інших міст тягнуть до останнього. Від негоди, коли зриває дахи, не застрахований ніхто. Може впасти конструкція, яка на вигляд має задовільний стан. Але місцеві рекламісти мають плани щодо полагодження білбордів, поступово це роблять, а власники конструкцій з інших міст такої можливості не мають», - додає  директор рекламного агентства.
«Вагома проблема в тому, що у свій час рекламісти з інших міст поставили білборди у проблемних місцях, дуже близько до доріг, біля перехресть. Це дійсно небезпечно. Потрібно бути на 150% впевненим у міцності та якості такої конструкції, щоб під час сильних вітрів спати спокійно», - резюмує рекламіст.
image
image
                                                                                                          
Фото Олени Карпенко, сайт "Гречка"
Переглядiв: 6107