У Кіровограді презентували книгу про те, як створювався бренд «Галерея «Єлисаветград»

03.09.2018 09:36
image

В обласному центрі відбулася  презентація нової книги Миколи Цуканова «Галерея Елисаветград. Наш путь для других» вчора, 2 вересня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.  

Якщо  кіровоградці звикли до галереї «Єлисаветград»  і не вважають її існування чимось феноменальним, то  художники з інших міст і країн, які виставлялися в цій галереї  протягом семи років її існування, завжди відзначають в інтерв’ю: галерея Цуканова – місце абсолютно  унікальне. Причому не тільки своєю атмосферою. Існування  успішного галерейного бізнесу в  невеликому й нетуристичному місті – явище унікальне.

Медіапортал DOZOR вже розпитував Миколу  Цуканова про те, як заробляти на живописі. І тоді ми почули  чимало  корисних порад.  Але книга «Наш путь для других» не тільки про це. Вона про вибір приміщення та освітлення, про рекламу та взаємодію зі ЗМІ, про стосунки між галеристом і художником.  Останнє – звичайно, найважливіше, адже галерея буде успішною, тільки  якщо художники захочуть у ній виставлятися. 

Сам Цуканов створював галерею «Єлисаветград» майже наосліп – він перераховує кілька книг про галерейний бізнес, які йому допомогли, називає успішних українських галеристів, до яких звертався  за порадами. Але одна справа, коли мова йде про великі туристичні міста та меценатів, які необмежені в коштах. Зовсім інша – відкрити таку галерею в Кіровограді, маючи невеликий стартовий капітал.  Тож нове видання має допомогти тим, хто хоче зайнятися  галерейним бізнесом. Тому що Микола Цуканов впевнений: надалі цей бізнес в Україні були розвиватися.

«Я процитую свого друга, колекціонера Андрія Афанасієва. Він нещодавно сказав, що мистецтво сьогодні треба шукати в невеликих містах: в Ужгороді, Кіровограді, Ізмаїлі. Київські галереї – це вже просто ринок, там все вже надто комерціалізоване. А в провінції можна знайти щось справжнє», - пояснює автор.

Утім, нова книга буде цікава не тільки майбутнім галеристам. Адже історія створення  галереї «Єлисаветград» тісно переплітається з пострадянською історією культури Кіровограда. До того ж видання багато ілюстроване картинами українських художників з фондів галереї.  

Переглядiв: 1318