У Кіровограді сказився кіт. Страждатиме півміста

18.01.2017 16:03

image

У Кіровограді ветеринари зафіксували випадок захворювання на сказ беспритульного кота. Про це сайту DOZOR повідомила головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш.

«У п’ятницю, 13 січня, до ветлікарні звернулась кіровоградка, яка проживає у мікрорайоні Ковалівка за адресою: проспект Перемоги, 6. Жінка знайшла в себе під дверима мертвого кота і принесла його до ветеринарів перевірити на сказ. Тварина була віддана на експертизу. Цього ж дня ми отримали позитивний експертний висновок лабораторії ветеринарної медицини про підтвердження сказу», - повідомила Галина Сабадаш.

Як зреагували відповідні служби

За цим випадком у понеділок відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. За інформацією, наразі активно проводиться щеплення тварин в даному мікрорайоні. Щеплення безкоштовне для домашніх і безпритульних тварин, які проживають у 15-кілометровій зоні від епіцентру зараження і буде проводитись протягом 60 днів.

Крім того, спеціалісти служби розклеюють листівки з телефонами і адресами, куди мешканці району можуть звертатися за консультаціями про місце та час щеплень.

«Ми розуміємо, що люди знаходяться на роботі і їм не завжди зручно проводити щеплення домашніх тварин в робочі часи. Кожного дня пункти щеплення змінюють дислокацію. Де саме спеціалісти перебуватимуть наступного дня - можна дізнатися за телефоном 22–08–96», - інформує Галина Сабадаш.

За її словами, щеплення домашніх тварин потрібно, якщо з моменту останньої вакцинації пройшло більше року. Контроль за щепленням безпритульних тварин беруть на себе ветеринари.

Розслаблятись рано

Наразі звернень до спеціалістів з приводу покусаних саме цим скаженим котом не зафіксовано. Проте фахівці не радять городянам розслаблятися.

«Теоретично можливо, що цей кіт міг покусати інших тварин: як домашніх, так і безпритульних. Одні тварини можуть захворіти активно, в них клінічні прояви можуть з’явитись, інші можуть залишитись носіями», - пояснила Галина Сабадаш і додала, що слід враховувати: інкубаційний період сказу може тривати до року.

Як самостійно виявити скажену тварину

Спеціаліст радить бути пильними і спостерігати за тваринами, які знаходяться поруч. Хворі тварини незвично себе поводять, їдять неїстівні предмети, зненацька кидаються, ховаються в кутки, бояться води, також у них інтенсивно тече слина.

Галина Сабадаш радить ні в якому разі не підходити до підозрілої тварини, не годувати її з рук і відразу телефонувати у ветлікарню за номером: (0522) 22–08–96 з 8:00–17:00, вказавши свої дані та точну адресу, де тварина перебуває зараз.

«Фахівці мають виїхати на місце, впіймати цю тварину і спостерігати за нею протягом 10 днів. Потім спеціалісти мають підтвердити чи спростувати підозри на сказ», - додає Галина Сабадаш.

Протиепізоотичні заходи проводяться протягом 60 днів з моменту фіксації сказу, тож мають закінчитися в середині березня.

Переглядiв: 3732