У Кіровоградського художнього музею проблеми із землею

18.03.2018 09:10
image

Обласний художній музей протягом 13 років не може отримати  акт про право постійного користування землею. Про це повідомила директор закладу Тетяна Ткаченко-Суханова, інформує DOZOR.

Ткаченко-Суханова пояснює: сьогодні вирішили надати проблемі розголосу через ймовірність чергового гальмування процесу.

«На час відкриття музею для відвідувачів в 2001 році будівля  музею орендувалася. Ми вважали своєю найбільшою проблемою, що будівля знаходилася в оренді, та хотіли, щоб її передали на баланс закладу. Відповідно до розпорядження голови ОДА  у 2004 р. будівлю-пам'ятку архітектури по вул. Великій Перспективній, 60 було                 передано з балансу Регіональної служби охорони і реставрації пам'яток містобудування та архітектури облдержадміністрації на баланс Кіровоградського обласного художнього музею», - розповідає Тетяна Ткаченко-Суханова.

image

За словами директора музею, на момент передачі приміщення на баланс музею акт на право постійного користування землею був відсутній (так було вказано в акті прийому-передачі будівлі). Після тривалих перепитій з документацією врешті-решт  у 2008 р. музей отримав дозвіл міської ради на розробку проекту землеустрою, а на початку 2009 року земельний кадастровий центр розробив проектно-технічну документацію із землеустрою,  яка протягом року була погоджена у всіх відповідних комісіях та направлена на затвердження сесії міськради.

«Але  тут відбулося найцікавіше. Протягом 2010 року ми отримали декілька відповідей з Кіровоградської міської ради: у березні -  що підготовлено проект рішення на розгляд чергової сесії, в середині грудня - що по нашому питанню  підготовлено проект рішення, але вже на розгляд постійної комісії з питань архітектури, будівництва та земельних відносин,               а наприкінці грудня 2010  року - розгляд нашого питання взагалі було призупинено, оскільки, як з’ясувалося на комісії, музеєм не були враховані інтереси третіх осіб (власника магазину, який розташований у забудованій історичній арці будівлі музею, та земля, під яким віддана в оренду на 10 років)», -  продовжує директор закладу.

Ткаченко-Суханова констатує: у 2015 році музей відновив роботу по оформленню земельних документів, тривало листування з різними інстанціями, а у 2016 році музей отримав довгоочікуване повідомлення про припинення договору оренди землі під магазином у забудованій арці. Враховуючи зміни у земельному законодавстві, проект відкоригували та у у 2017 р. подали на остаточне погодження сесії міськради.

«20 лютого цього року на сесії міськради прийняли рішення про передачу музею у постійне користування земельної ділянки під розміщення музею. Музей має намір звернутися до відділу державної реєстрації міської ради з проханням зареєструвати право постійного користування на земельну ділянку, згідн з чинним законодавством України. Сподіваємось на вирішення зазначеного питання», - говорить директор музею.

image

Щодо забудованої арки, Ткаченко-Суханова констатує, що забудова відбувалася всупереч діючому законодавству, яке регламентує як музейну діяльність, так і сферу охорони культурної спадщини.

«Наразі питання забудови історичної арки у будівлі пам’ятці-архітектури,  у якій розміщено музей, залишається  відкритим. Хоча ще декілька років тому власник магазину погоджувався розглянути варіант щодо звільнення приміщення у разі надання у власність рівноцінного, але питання не вирішено», - говорить директор, зазначаючи, що у разі позитивного вирішення питання, історична арка буде відновлена, а примузейна територія -  упорядкована на кшталт європейських музейних двориків.

image

 

Переглядiв: 1524