У кіровоградському дендропарку заради тюльпанів «калічать» дерева (ФОТО)

28.02.2017 12:33

image

У кіровоградському дендропарку по-варварськи обрізали більше двох десятків дерев.  За пошкодження дерев, яке може призвести до їх загибелі, винних покарають щонайбільше 1700 грн штрафу. Про це  повідомляє DOZOR.

Спершу інформація про незаконну обрізку дерев почала з’являтися у соцмережах.

«Сьогодні вранці на центральній алеї в Дендропарку робили обрізку дерев, якщо це варварство можна назвати обрізкою. Залишаються одні стовбури. Викликав наряд поліції, але заяву не писав, бо був вже на роботі», - повідомив житель обласного центру у спільноті «Озеленення Кропивницький» у Фейсбуці Віктор Бугня.

У міському управлінні житлово-комунального господарства зазначили, що комунальники до  обрізки дерев не причетні.

«Я знаю про факт обрізки дерев у дендропарку. Звернувся до директора «Кіровоград-Благоустрій», який повідомив, що його працівники туди не виїжджали та не здійснювали обрізку дерев», - повідомив начальник управління ЖКГ міськради Віктор Кухаренко.

За коментарем  DOZOR  звернувся до адміністрації дендропарку. Там факт обрізки дерев підтвердили і назвали його «плановим».

«Дивіться, ми дерева не вирубуємо, у нас зараз планова щорічна обрізка дерев, яка нічим не відрізняться від обрізки в минулих роках. Нічого кардинально не змінюється. Я не думаю, що активісти такі експерти у цих питаннях», - зазначила арт-директор дендропарку Анастасія Банік. 

Громадський спецінспектор Надія Паливода, яка виїжджала до парку після сигналу про обрізку дерев,  розповідає: дерева обрізали без будь-яких дозволів.

«На центральній алеї у парку обрізали дерева так, що від них залишилися одні стовбури. Єдина їхня мета (керівництва дендропарку – ред.,) – щоб дерева не затуляли тюльпани. Обрізку виконували звичайні підрядники, серед них немає спеціалістів з озеленення, жодного кваліфікованого фахівця – просто чоловіки з бензопилами. У них не було ніякого дозволу, жодних документів вони не надали», - говорить Паливода.
«Ми разом з представником спецінспекції півтори години чекали на директора. Приїхавши, директор сказав, що завжди так обрізають дерева. На погляд керівництва парку, це розчистка. Проте, яка розчистка може бути, якщо два роки тому дерева обрізалися? Після того на деревах ледве відновилися пагінці, вони взагалі перестали бути схожими на дерева.  Якщо після попередньої обрізки два дерева загинуло, то тоді скільки після цієї втратимо – невідомо. Адже це великий шок ,пошкодження до ступеня припинення росту», - каже Надія Паливода.

За словами громадського спецінспектора, директор «Корпорації ХХІ століття», який представився Віталієм Роганом, після розмови визнав неправоту і сказав, що звернеться до спеціалістів КП «Кіровоград- Благоустрій».

«Працівники склали протокол на директора «Корпорації ХХІ століття» за статтею 152 за пошкодження зелених насаджень. Директор його підписав і даний документ буде розглянутий на комісії при виконавчому комітеті. Керівнику загрожує штраф за адміністративне правопорушення. У даному випадку за це порушення відповідає посадова особа і їй загрожує від 850 до 1700 гривень штрафу. Взагалі працівники дендропарку обрізали дерева самовільно без дозвільних документів, але головне -  без навичків до обрізання. Їм потрібно було заключити договір зі спеціалізованим підприємством, яке фахово займається цим питанням», - повідомив у коментарі сайту DOZOR начальник міської спецінспекції Андрій Максюта.

image image

image

image

Крім того, фотокореспондентом сайту DOZOR були помічені пеньки від нещодавно спилених дерев, що, враховуючи ситуацію з неналежною та незаконною обрізкою дерев, також викликає питання з приводу правомірності таких дій.

image

image

 

Переглядiв: 2669