У Кропивницькому лікарі з усієї України зібралися на медичну конференцію, присвячену раку легень (ФОТО)

22.03.2024 15:00

В обласному центрі на базі «Лікарні Святого Луки» розпочалася медична конференція, присвячена темі «Рак легень: комплексне лікування (мультидисциплінарний підхід)» сьогодні, 22 березня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Серед учасників заходу – знані профільні фахівці медичної галузі. Спікерами медичної конференції, зокрема, стала заступниця голови Національної служби здоров’я України Ірина Недашкевич, хірург-онколог, заступник директора Київського міського клінічного онкологічного центру Олександр Войтко, завідувач кафедри онкології та онкохірургії Запорізького державного медико-фармацевтичного університету, професор Олексій Ковальов.

«Дуже вдячний вам за те, що ви приїхали сюди для участі у цій медичній конференції, вдячний усім доповідачам та гостям! Наша конференція створена для того, щоб обговорити дуже серйозну проблему сьогодення – рак легень. Зібралося багато питань, які ми маємо вирішити. Можливо, вдасться їх вирішити просто на цій конференції, можливо, ми разом створимо звернення до Асоціації онкологів України. Питання, які ми маємо розглянути та досягти в них певних успіхів, обов’язково будуть обговорені протягом двох днів цього заходу. Дякую усім присутнім та спікерам!» - звернувся до учасників заходу очільник лікарні Святого Луки Григорій Урсол.

У медичній конференції взяли участь лікарі з усіх областей України. Під час виступів спікери наголошували на наданні медичної допомоги онкохворим через реалізацію програми медичних гарантій, стратегію лікування раку легень, а також профілактиці та скринінгу цього захворювання.

«Дуже символічно, що медична конференція з приводу раку легень торакальної онкології проводиться в «Ацинусі». Таких лікарень в Україні більше немає. Від імені колективу Запорізького державного медико-фармацевтичного університету вітаю вас з початком цього заходу. Сподіваюся на плідну роботу!» - зазначив завідувач кафедри онкології та онкохірургії Запорізького державного медико-фармацевтичного університету, професор Олексій Ковальов.

Під час виступу заступниця голови Національної служби здоров’я України Ірина Недашкевич зазначила, що нині лікарі та держава намагаються зробити усе, аби максимально захистити онкохворих пацієнтів. Програма медичних гарантій, попри війну, підтримує напрямок лікування онкології.

«В Україні з 112 закладами охорони здоров’я укладені договори по пакетам онкології. Це свідчить про збереження доступності цієї послуги, не зважаючи на війну, - зазначила Ірина Недашкевич. – Ми спостерігаємо щороку збільшення кількості онкохворих пацієнтів. 16,7 мільярдів гривень спрямовано на надання послуг з їхнього лікування. У нас є 21 заклад, який надає допомогу хворим на туберкульоз. Наразі проліковано 90 тисяч пацієнтів. Щороку з туберкульозним захворюванням ми маємо і онкологію, яку продовжуємо лікувати. І спостерігається стала динаміка кореляції між туберкульозними захворюванням та онкологічними».

Ірина Недашкевич додала, що нині спостерігається збільшення кількості хворих на рак легень, яким діагностували хворобу на ранніх стадіях.

Про онкологію в умовах реформування на прикладі надання медичної допомоги хворим на рак легень розповів хірург-онколог, заступник директора Київського міського клінічного онкологічного центру Олександр Войтко. Інформацію про забезпечення державою безоплатного лікування онкологічних хвороби, зокрема, раку легень надав генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України» Едем Адаманов. Про рак легень: стан і проблеми на сьогодні розповів онкохірург, торакальний хірург, завідувач Рівненського обласного центру кардіоторакальної хірургії Олег Кобзєв.

Протягом першої дня медичної конференції учасники обговорять нові методи лікування раку легень, а також особливості трансторакальної біопсії новоутворень легень, а також сучасні можливості променевої терапії у лікуванні цього захворювання.

Завершиться медична конференція у суботу, 23 березня.

Переглядiв: 741