У Кропивницькому презентували унікальне видання про історію заснування міста (ФОТО)

13.09.2019 09:59
image

В обласному центрі в краєзнавчому музеї відбулася презентація видання «Крепость святой Елисаветы. Основание» вчора, 12 вересня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, видання є доповненням першої збірки і присвячене 265-й річниці з дня заснування фортеці святої Єлисавети. Авторами-упорядниками є знані в місті фахівці з історії обласного – Костянтин Шляховий, Анатолій Пивовар, Олександр Мануйлов та протоієрей Євгеній Назаренко. У виданні представлені відомості про початок будівництва фортеці, яка стала причиною заснування міста Єлисаветграда, висвітлюються історичні документи про події, що передували будівництву. Тут вперше опубліковані документальні свідчення про урочисту закладку фортеці та влаштування святкового феєрверку з цього приводу. Велика увага приділяється і духовному життю фортеці, а також походженню назви Єлисаветград.

image
image
image
image
image
image
«Це видання є другим, доповненим, але воно унікальне в тому, що висвітлює важливу подію, котра відкриває світло на початок будівництва Фортеці святої Єлисавети, тобто початок будівництва нашого міста. Завдяки архівам Київської митрополії та Православної Церкви, праці нашого земляка Анатолія Пивоварова, два роки тому був знайдений унікальний документ: три ігумени українських православних монастирів за наказом  Київської митрополії прибули до полковника Глєбова, звершили божественну літургію, молебен, і за церковним чином заклали фортецю святої Єлисавети. І це все підписано 12 червням 1754 року. У цій брошурі є фотографія цього документу. Також в ній є унікальна фотографія феєрверку, який був зроблений за кілька днів після освячення цього місця, це вже був світський захід. Видання розкриває і те, як козаки восьми запорізьких полків будували земляну частину фортеці», - поділився з медіапорталом DOZOR автор-упорядник видання Євгеній Назаренко.
image
image
image

Відомий історик Костянтин Шляховий каже: під час роботи над видання користувався здебільшого джерелами, які є у фондах України. Під час пошуків інформації були знайдені документи, датовані ХVIII століттям, які було складно прочитати, однак саме вони дали відповіді на низку питань щодо дати заснування фортеці.  

Історик Олександр Чорний, який також є співавтором видання, констатує: хоча робота над вивченням історії Єлисаветграда триває досить плідно, для фахівців досі є над чим працювати, адже відкритими залишаються багато питань.

image
«Все, що має сучасне краєзнавство, не виходить за межі історичного нарису, підготовленого ще в кінці ХІХ століття Олександром Пашутіним. Тому до сьогоднішнього дня залишається питання, коли фортеця була закладена:  18 червня чи раніше або пізніше. Київський дослідник Анатолій Пивовар знайшов цей запис, а ми в цьому виданні його в такому ж варіанті опублікували. У книзі також подано наше бачення, яким чином формувалася назва міста, оскільки з 1754 до 1784 рік місто фігурує під різними іменами. Це викликає питання, дискусії, які інколи переростають у суперечку. Для того, щоб поставити всі «крапки над і», треба шукати документи і їх виводити в наукове русло. Це видання і є такою спробою», - говорить Олександр Чорний.

За його словами, питання щодо скандалів навколо будівництва фортеці, проблема пошуку назви міста та інші є досі актуальними, тому робота істориків постійно продовжуватиметься для того, щоб цими даними користувалися майбутні покоління.

«До сьогоднішнього дня ми не можемо сказати, хто конкретно спроектував фортецю, хто зробив креслення, хто був першим будівничим інженером, який займався її будівництвом. Питань дуже багато, - констатує Чорний. – Унікальність нашого міста в тому, що воно найменувалося без офіційного указу, одне-єдине із заснованих у ХVІІІ столітті міст на півдні України, було завжди українським за характером свого духу, а також в тому, що ми за 265 років маємо вже сьому назву, і, чесно кажучи, я не знаю, чи є вона останньою».

За інформацією, наразі в тираж вийшло 1000 екземплярів книги, які будуть доставлені до закладів освіти, бібліотек та музеїв.

image
image

 

Переглядiв: 2438