У Кропивницькому створили апарат для очищення повітря від бактерій та вірусів

10.07.2020 08:33
image

В обласному центрі створили бактерицидний рециркулятор, який очищує повітря від бактерій та вірусів. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомили розробники. 

За інформацією, розробниками рециркулятора є кропивничани Вадим Саламаха, Володимир Заніздра та Олександр Ділай.

«Чому не можуть довго винайти вакцину на препарати для SARS-CoV-2? Та її давно винайшли, але жодна компанія світу не може запустити це на фармацевтичному рівні. Це через те, що сама ДНК вірусу на 90% схожа на живу клітину аналогічну організму людини. Тобто вона складається з білка та ліпідів. Для того , щоб згубити цей вірус під час лікування, треба порушити білкову структуру або структуру ДНК, що унеможливлює розмноження. Коли руйнується білкова структура молекули SARS-CoV-2, тоді страждають і всі білкові клітини, які знаходяться поруч з нею, тобто живі людські, які не заражені. Вони також будуть руйнуватися», - пояснює Володимир Заніздра.

Розробники вивчали питання щодо впливу ультрафіолетового випромінювання на стан і розвиток бактерій. Оскільки випромінювання не може використовуватися у відкритому доступі, вони створили закритий апарат, який не може нашкодити людині, але знищує віруси.

«Це не лікувальний пристрій, а профілактичний. Якщо в кімнаті площею до 30 квадратних метрів є здорова людина та носій захворювання, зокрема, ОРВІ, туберкульозу, коронавірусу, апарат знешкоджує ці віруси. Повітря, яке знаходиться між ними, потрапляє в рециркулятор, проходить процес знищення вірусів та виходить вже очищеним, тобто у 99 разів зменшується можливість захворіти», - пояснив співрозробник.

Рекомендовано, щоб рециркулятор працював від 1 до 3 годин, але якщо у приміщенні знаходиться багато осіб, які постійно між собою контактують, то бактерицидний рециркулятор може працювати протягом 8 годин.

Вартість апарату складає 3 тисячі 500 гривень, однак для жителів Кіровоградщини є знижка 15%. Для замовлення можна перейти за цим посиланням.

image
image
Переглядiв: 1105