У Кропивницькому відкрилася виставка видатного художника (ФОТО)

12.09.2019 14:40
image

У Кіровоградському обласному художньому музеї відбулася презентація виставки відомого українського художника «Юрій Луцкевич (1934-2001). Українське необароко XX століття» сьогодні,12 вересня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, виставка приурочена до 85-ти річчя видатного художника Юрія Луцкевича, який родом із Кіровограда (Кропивницького).

Дружина митця Галина Городнічева презентувала 23 живописні картини свого чоловіка із приватної колекції, які митець малював протягом свого життя.

«Юрій Луцкевич був обдарований Богом художник, але також багато працював над удосконаленням своїх талантів. Він перший майстер, який засвідчив народження нової хвилі необарокових пошуків в сучасному українському мистецтві і показав їхній внутрішній перегук із духовним життям XX століття. Свої твори він писав на відчуттях наповнених поетичною фантомністю. В усіх його картинах панує дух фантастичності, потяг до надзвичайного, таємничого і символічного. Луцкевич завжди хотів показати не соціальну, а божественно-духовну сутність людини, заглянути в глибини її особистості», - розповіла у коментарі медіапорталу DOZOR Галина Городнічева.
image
image
image
image
image
image
image
image

У представленій колекції присутні твори на біблійську тематику «Втеча до Єгипту», «Ієрусалим», «Голгофа», «Зняття з хреста», «Світ Божий», «Танець смерті», які захоплюють своїм баченням і майстерністю художника.

Картини Юрія Луцкевича зберігаються в музеях, галереях та приватних зібраннях Бельгії, Великобританії, Італії, Канади, Росії, Німеччини, Польщі, Хорватії, Англії, Франції, Данії, Португалії, США та в рідній Україні.

Експозиція Галини Городнічевої «Осінні мотиви», яка також представлена в музеї,  відрізняється своєрідною стилістикою, жагою до свободи самовираження. Її творам притаманні відчуття розкутості, дзвінкості та імпресії кольору, акварельний ефект в олійному живопису, гра з фарбами та її імпровізаційні можливості.

«Я дуже люблю живопис, який мене оточує, тому з відчуттям насолоди пишу картини і отримую радість та щастя повноти життя. Маю надію ці відчуття передати і своїм глядачам», - зазначила Галина Городнічева.

Живописні роботи свої («Осінь», «Інтер’єр», «На березі», «Сільський інтер’єр», «Італійський натюрморт») та чоловіка («В.Г. Литвиненко» та «Двоє») Галина Городнічева передала до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею.

Довідково:

Юрій Павлович Луцкевич народився 9 вересня 1934 року в Зінов'євську в родині художника. Під час навчання в гуртку образотворчого мистецтва в Кіровоградському Палаці піонерів навчався у заслуженого художника України Бориса Михайловича Вінтенка. З 1951 по 1953 рік навчався в Київській художній середній школі ім. Т. Г. Шевченка. Закінчив навчання з золотою медаллю і вступив до Київського Державного художнього інституту, де навчався у Г. Меліхова і В. Пузирькова. Закінчив навчання у 1959 році, почав брати участь у художніх виставках. В 1959–1962 роках викладав малюнок і живопис у Київському училищі прикладного мистецтва й малювання. В 1962–1965 роках продовжив навчання в творчих майстернях Академії мистецтв СРСР у Києві під керівництвом С. О. Григор‘єва (майстерня М. Дерегуса). З 1966 року — член Спілки художників України.

Помер митець у 2001 році. Похований в Києві на Лук'янівському військовому кладовищі.

image
image
image
image
image
image
image
image
image

Антоніна Шаповалова

Переглядiв: 3581