У столиці закрили справу щодо незаконного перейменування Кіровограда

26.01.2021 15:50
image

Касаційний адміністративний суд вирішив закрити справу щодо незаконного перейменування Кіровограда на Кропивницький, яке відбулося без врахування думки місцевих жителів. Засідання суду та прийняття рішення відбулося вчора, 25 січня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, судова тяганина тривала майже 5 років. Справа дійшла до розгляду її по суті. Втім суд вирішив закрити провадження, аргументуючи це тим, що дана справа не може розглядатися ним. Клопотання про закриття справи подав відповідач – Верховна Рада.

Адвокат, який представляє інтереси громадського діяча Артема Стрижакова, Олена Слєпуха, зазначила: рішення суду намагатимуться оскаржити, втім Верховний суд має пояснити, як саме це зробити.

«За майже 5 років клопотань про закриття провадження у справі не було. Більше того, в Україні було розглянуто багато справ щодо перейменування міст. Я так розумію, що ми отримаємо рішення , в якому буде написано, що ми не можемо звернутися взагалі до суду як громадяни міста, як представники громади. Тобто взагалі не зможемо звернутися до суду і скаржитися на це рішення, оскільки така функція, згідно з якою була прийнята ця постанова, підлягає тільки оскарженню в Конституційному суді. Доступу до нього, як сказали мої колеги, немає. Справа полягає в тому, що наразі у нас є можливість оскаржити рішення і звернутися до Великої палати Верховного суду. Фактично процедура розгляду і взагалі перейменування не розглядалося. І ми по суті його і не розглядали. Ми будемо намагатися оскаржити це рішення, але наразі не розуміємо, як Верховний суд пояснить нам механізм, як громадяни можуть оскаржити таке незаконне рішення про перейменування саме їх міста. З рішення суду випливає, що ніяк», - зазначила адвокат.
image
image
image
«Більшість громадян нашої держави сьогодні отримали таку відповідь, що доступу до суду в державі немає. Чому? Тому що навіть якщо ми не змогли оскаржити абсолютно незаконне рішення, прийняте з порушенням регламенту Верховної Ради, а суд закрив провадження, вирішивши, що тут немає публічно-правового спору і це не підсудність адміністративної юрисдикції. Це нонсенс і жодної логіки тут немає, оскільки коли відкривалося провадження, суд досліджував, чи та це підсудність. І він би мав не відкривати провадження, якби це не стосувалося адміністративної юрисдикції. Але провадження було відкрито і ми розглядали це питання, вирішували вже по суті, у нас була стадія дослідження доказів », - пояснює адвокат Олена Льошенко.
image
image
«Рішення суду – абсолютно незаконне, ми будемо оскаржувати його у Великій палаті Верховного суду. Ми побачимо, що виписано в повному тексті. Але хочу зазначити, що суд, закриваючи це провадження, має обов’язково роз’яснити – позивачам і адвокатам, куди ж ми тепер маємо звернутися. До якої юрисдикції відноситься цей спір? І нам дуже цікаво побачити, куди нас відправлять з цією справою», - резюмувала адвокат.

Жителі міста, які також прибули на засідання, теж висловили незадоволення даним рішенням суду.

«Ми дуже обурені. Так не можна. Ми особисто свого часу збирали підписи, коли проводилося опитування щодо нової назви міста. Ми брали участь у цьому процесі і хочемо, щоб місто носило те ім’я, яке оберуть самі жителі, а не депутати», - зазначила містянка Лариса Тупіцина.

Нагадаємо, 14 липня 2016 року Верховна Рада несподівано для всіх перейменувала Кіровоград в Кропивницький. На розгляді даного питання депутатам навіть не повідомили, як саме перейменовують Кіровоград.

Переглядiв: 1226