У центрі Кіровограда може з’явитися перший міський мурал (ФОТО)

22.06.2018 15:00
image

В обласному центрі на фасаді Кіровоградського обласного художнього музею може з’явитися перший у місті мурал. Ескізи презентувало Муніципальне бюро Стрижакова, яке розробило проект «Перший міський мурал», сьогодні, 22 червня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

До розробки ескізів бюро долучило столичних фахівців - студію  «ОМІ», яка вже протягом 6 років реалізує мистецькі проекти.

На першому малюнку зображена «Берегиня міста» - дівчина, образ якої символізує дух нашого міста, його історію та відродження. Оскільки локація розміщена в історичному центрі і на відкритому просторі, цей малюнок враховує архітектуру будівель на Великій Перспективній та навколишню гаму кольорів. Малюнок наповнений символами, значення яких зможе сам для себе відкрити кожен глядач.

image
image

Другий ескіз має назву  «Дитяча мрія». Оскільки художній музей  є храмом мистецтва, на цьому малюнку зображено процес створення живопису підростаючим поколінням, яке є майбутнім нашого міста, пояснюють автори.  Малюнок уособлює прагнення жити в красивому місті і любов до нього.

image
image

Артем Стрижаков, керівник Муніципального бюро, наголосив, що розроблені ескізи не є кінцевим варіантом.

«Ми готові розглянути всі пропозиції, провести інтернет-голосування, щоб городяни самі вибрали, який малюнок хочуть бачити в історичному центрі міста», - зазначив громадський діяч.

За інформацією, Муніципальне бюро Стрижакова подало проект на  конкурс «Громадський бюджет 2019», який відбудеться вже у вересні. Якщо жителі обласного центру підтримають  проект «Перший міський мурал», стінопис з’явиться на фасаді худмузею вже навесні.

image
«Чому саме ця локація? Простір перед музеєм  та зупинка «Готель Київ» є місцем скупчення великої кількості людей. Поруч проходять основні транспортні маршрути міста. Відповідно, естетично оздобивши дану локацію, проект може охопити максимальну кількість жителів, усі категорії населення. Як відомо, мурали дають змогу за відносно невелику вартість доповнити громадський простір міста гарним монументальним живописом. Це, безумовно, додаватиме і туристичної привабливості нашому місту», - розповів координатор проектів Муніципального бюро Стрижакова Антон Кравцов, додавши, що у разі перемоги на конкурсі та за необхідності проект співфінансуватиметься Культурно-мистецьким фондом «Перспектива» Артема Стрижакова.
image

За словами одного з авторів ескізів, художнього керівника студії «ОМІ» Богдана Козаченка, стиль написання муралу відноситься до класичного аналогу живопису. Виконуватимуться роботи акриловою фарбою.

«Наразі існує дуже багато якісних фарб, які дають гарантію якості. Фарба не вигоратиме і не втрачатиме колір. До того ж за допомогою фарб можна буде зробити розтяжки та колористику малюнка. Площа, на якій буде розміщуватися малюнок, – 140 квадратних метрів. Довговічність фарб – до 10 років, але за умови, якщо на фасаді не буде обвалюватися стіна та сипатися штукатурка. Якщо малюнок дійсно стане окрасою, «родзинкою» міста, то, звісно, його потрібно буде оновлювати раз в 5-10 років», - розповів розробник ескізів.
image
Переглядiв: 4856