У храмі на Кіровоградщині повідомили про зникнення 12 старовинних ікон

10.08.2022 15:49

У с. Бірки в храмі Святителя Миколая Чудотворця ПЦУ повідомили про зникнення 12 старовинних ікон. Про це йдеться на сторінці храму у Фейсбук, інформує медіапортал DOZOR. 

У повідомленні йдеться, що 6 серпня після Богослужіння віряни прибирали та довішували вишиті рушники у храмі до свята святого цілителя Пантелеймона. Під час робіт під іконою, що є складовою іконостасу виявили темну смугу з масляних фарб, що засвідчувало про те, що під нею щось є. У храмі припустили, що там ікона, адже спогади старших за віком вірян та фотографії, раніш зроблені у храмі, доводять факт заміни старовинних ікон, які мають духовну, історичну та культурну цінність на дешеві підробки.

Відразу до храму запросили працівників національної поліції та представників Олександрівської селищної ради. Окрім того, про даний факт було повідомлено СБУ.

У присутності вищевказаних органів та з відеофіксацією було проведено перевірку іконостасу на предмет наявності старовинних ікон. Провівши ретельний огляд, виявлено 4 старовинні ікони, які є оригінальними та автентичними.

«На жаль, під 12-ма іншими старовинні ікони були відсутні. Присутніми було засвідчено, що іконостас (ікони іконостасу) є підробкою, та виготовлені із венилового покриття з нанесеним на нього друкованих ликів святих, натягнутими на фанеру.   Припускаємо, що старовинні ікони з вівтаря, іконостасу та бокових стін храму були викрадені та замінені дешевими підробками орієнтовно на початку 2000-х років, оскільки фото із книги «Духовні скарби рідної землі» (автори Б.Кузик, В.Білошапка, 2007 р., ст. 360) і сторінки «Олександрівський краєзнавчий музей» в соцмережі Фейсбук (публікація від 17.04.2021 р., де є старіші зображення) та спогади прихожан, які протягом тривалого періоду відвідують храм, свідчать про те, що раніше в церкві були зовсім інші ікони: старовинні, мальовані іконописцями по дереву, а не паперові чи вінілові, друковані сучасним типографським способом. Окрім того, в багатьох прихожан є фото та відео вінчання, хрещення кінця 90-х та початку 2000-х років, де є ще зображення старовинних ікон та періоду сьогодення, де вже зовсім інші зображення», - йдеться у повідомленні.

Парафіяльна рада храму Святителя Миколая Чудотворця ПЦУ с.Бірки подала заяву до місцевого відділення національної поліції та СБУ про викрадення історичних пам'яток, які належать місцевій громаді, надала перелік осіб, що можуть бути причетні до їх викрадення.

  Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 1002