Уляна Супрун порадила кіровоградцям в разі трагедії ставати донорами

17.05.2018 13:17
image

Уляна Супрун під час робочого візиту до Кіровограда прокоментувала журналістам особливості закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», який ухвалила Верховна Рада сьогодні, 17 травня. Про це повідомляє DOZOR.

За словами в.о міністерства охорони здоров’я, згідно з законом, діятиме презумпція незгоди. Втім, така презумпція діє в багатьох розвинених країнах, наприклад, Іспанії, але там все одно відбувається багато операцій з трансплантації органів.

«Сьогодні у Верховній Раді проголосували за закон про трансплантацію органів. Передбачається, що  будуть трансплкоординатори,  це спеціальні лікарі, які займатимуться трансплантацією. Ми вже почали курси і навчили багато таких фахівці. Дуже важлива частина -  буде створення реєстрів донорів та реципієнтів. Ми вже наполовину завершили реєстр донорів, які потребують трансплантацію нирок. Ми додаємо до цього списку додаткову інформацію.  Але це не так просто. Щоб вирішувати, хто є перший у списку, други, третій, четвертий, то це має бути людина, яка доживає останні дні. Ми вже працюємо з нашими іноземними партнерами, де критерії вже визнані. До кінця цього року, до літа в нас є три місяці, щоб розробити підзаконні акти, які потрібні», - розповіла Супрун.
«Цього року ми навіть вклали 112 мільйонів гривень в програму трансплантації, передбачаючи, що буде закон, що ми зможемо розвивати цей закон і використовувати кошти. Треба ще розробити вартість трансплантації нирок, визначити лікарні, де будуть робити такі операції. Є 5 лікарень, де такі операції можуть робити.  Наші хірурги мають думати про трансплантацію не лише нирок, а  й серця, легенів, кісткового мозку, бо це є ті речі, які нам найбільше потрібні», - додала посадовець.

Крім цього, Уляна Супрун дала завдання журналістам  -  допомогти розповсюдженням позитивної інформації щодо донорства.

«Говоріть про це, розповсюджуйте позитив про це. У США є презумпція незгоди, але більшість людей підписали документи, що вони згодні бути донорами.  В цьому допомогли медіа, в цьому допомогла культура - це кіно, телебачення, обговорення теми на кожному рівні. Коли це буде прийняте у нас, що це найбільший дар, що після життя ви врятуєте життя комусь одному чи п’ятьом людям. Кожне серце, нирки, печінка, це порятунок 5 людей. Ви маєте говорити про те, що ви можете залишити після себе життя іншим», - резюмувала Супрун.
Переглядiв: 1403