Як кропивничанам не переїсти на Новий рік: поради від дієтолога

30.12.2020 18:00

У свята хочеться сповна поласувати смачними стравами, однак варто пам'ятати декілька правил. Зокрема, як уникнути негативних симптомів під час святкування та чим поснідати наступного дня. Дієтолог та консультант Світлана Горячова поділилася з медіапорталом DOZOR корисними порадами, якими варто скористатися напередодні святкування, у новорічну ніч, а також 1 січня. 

Так, готувати свій організм варто вже з самого ранку 31 грудня. Як зазначає дієтолог, дуже шкідливо протягом дня голодувати або ж не їсти повноцінними порціями.

«Часто буває, що господиня увесь день готує, через що з’їдає можна сказати по крихті і вже ніби відчуває ситість. Однак вона не отримує свої калорії, тому потрібно як зазвичай поснідати, пообідати та повечеряти. Нехай це будуть збалансовані легкі страви, наприклад, нежирне м’ясо, омлет із сиром, вівсянкою чи зеленню, овочі також обов’язкові», - радить дієтолог.

Фахівець додає, що варто відмовитися від ковбаси, бутербродів, жирного смаженого м’яса та солодких газових напоїв. Ці продукти не бажані, адже в першу чергу організм витрачає багато енергії, перетравлюючи їх. Консультант дала декілька порад, що можна з’їсти за столом з 22:00 до 00:00, щоб не відчувати тяжкість у шлунку та інші небажані симптоми.

«Заздалегідь домовтеся із родиною або знайомими, з якими святкуватимете Новий рік, які страви будуть на столі. Якщо ви виберете для себе 3-4 страви для себе, то це знизить ризик переїдання. Ви повинні насолоджуватися їжею, а не намагатися з’їсти якомога більше. На початку вечора можна почати їсти салат на рослинних маслах. Це допоможе перетравлювати продукти, які вживатимете після нього. З 22-ї години бажано не їсти страви, до складу яких входить майонез. Якщо такої можливості немає, то все ж можна його скуштувати, але після овочів», - говорить Горячова.

За словами фахівця, можна також посмакувати рибою нежирних сортів, овочами з оливковою олією та не жирними сирами. Однак не бажано їсти десерти до 00:00, тому що з’явиться відчуття тяжкості у шлунку. До того ж, якщо планується вживання алкоголю, то є вірогідність відчуття нудоти та інших симптомів.

«Звичайно алкогольні напої у великих кількостях недопустимі. Тому завжди дієтологи рекомендують лише натуральне червоне сухе вино, тому що наприклад у ігристому шампанському присутні гази та солодощі. Якщо їсти м’ясо та запивати чимось солодким чимось, на ранок матимете неприємний запах із рота. Також бажано визначитися з одним видом напою і не змішувати. Наприклад, по дієтології правильно випити один келих алкогольного напою. Людина має пам’ятати, що це навантаження на суглоби. Печінка страждає у першу чергу, адже їй треба все це пропустити через себе. Також через надмірне споживання може підвищуватися тиск та з'являтися погане самопочуття на ранок», - розповіла Горячова.

До того ж, дієтолог порадила готувати всі страви самостійно, аби зменшити ризик інтоксикації.

«Коли ви готуєте, то бачите все, що кладете. У разі, якщо купуєте, то вже не знаєте, які харчові добавки там є та якої свіжості інгредієнти. Важливо знати – не готуйте наперед на тиждень, щоб потім це все їсти. Один-два дні – це вже несвіжа їжа, яка буде трохи отруювати кишечник, порушувати мікрофлору», - зауважила дієтолог.
«Обов’язково потрібно намагатися себе відволікати від столу. Під час святкування не варто сидіти на місці, тобто танцювати або ж влаштувати якісь конкурси, квести. Якщо ми сіли і почали їсти, а ще й розбавляємо це алкоголем - притупляється відчуття ситості. Ми не помічаємо, наскільки багато їмо», - говорить консультант.

Отже вже 1 січня можна зробити перерву та поїсти зранку трохи пізніше, ніж зазвичай. Таким чином організм зможе перетравити всю їжу, яку людина споживала під час святкування.

«Цього дня потрібно вживати лише легкі продукти, наприклад, другий бульйон з домашнього м’яса – прокип’ятити бульйон, злити, а другий вже їсти. Можна з’їсти овочевий суп або салат, уху, фруктовий салат з йогуртом або кефіром, сир з фруктами та ягодами. Це буде легкий смачний відновлюючий ефект для організму. Однак варто пам’ятати, що не можна 1 січня їсти салати з майонезом, тушковану картоплю з м’ясом, холодець», - порадила дієтолог.

Варто зауважити, що бажано вдома мати активоване вугілля або «Атоксил», пляшка води «Поляна Квасова», «Боржомі» на випадок, якщо буде погане самопочуття. Якщо під час святкування людина переїла або перепила спиртних напоїв, то вже 2-3 січня можна влаштувати розвантажувальний день.

«Кожна людина самостійно вирішує чи влаштовувати розвантажувальні дні після таких свят. Якщо все ж зважилися, то можна обрати для себе 600-900 кілокалорій будь-якого білкового продукту. Можна запекти рибу у духовці без солі, без добавок, додати трохи лимону. Протягом дня 600 грам розділити на цілий день. Також додавати у раціон овочі – руколу, шпинат, петрушку, базилік в необмеженій кількості. Розділити на 4 прийоми і таким чином в організм не буде потрапляти нічого зайвого», - резюмувала фахівець.
Переглядiв: 890