Як повернутись у робочий режим після свят - поради кіровоградського психолога  

09.01.2017 14:48

image

Новорічні свята - найдовші в році. З одного боку, ці канікули - прекрасна можливість відпочити і посидіти за столом, не затьмарюючи своє життя думками про те, що завтра вже пора на роботу. А з іншого - тривалі святкування нерідко заважають потім швидко повернутися до роботи, не кажучи вже про можливе погіршення здоров'я. Як же зробити, щоб новорічні свята не стали причиною постсвяткової депресії і не змусили наступні два тижні після виходу на роботу прокидатися вранці в поганому настрої? Практичними порадами з сайтом DOZOR поділилася практикуючий психолог Кіровоградського психологічного центру «Альта» Альбіна Печена.

 1. Налагодьте режим сну.  Перш за все необхідно повернуться до звичного часу відходу до сну. Навіть якщо в звичайний час ви лягали о десятій годині вечора, а зараз вам в цей час зовсім не хочеться спати. Проте варто саме до цього часу підготувати ліжко, прийняти теплу ванну (добре б з розслаблюючими ароматичними добавками), забратися під ковдру - і постаратися розслабитися. Змушувати себе засипати не варто - організм відреагує на таке насильство безсонням. А ось кілька разів поспіль напружити всі м'язи, упершись верхівкою і ступнями в спинки ліжка або дивана, дуже навіть потрібно: ця вправа рекомендується як один із засобів прискорення засипання. І, звичайно, ніякої важкої їжі перед сном.

Підйом теж краще повернути до звичного графіку. Звичайно, краще завчасно було перелаштуватися на звичний режим, хоча б за пару днів до виходу на роботу. Але якщо ж не було такої можливості, просто прокидайтеся на 10-15 раніше і дозвольте собі «поніжитися в ліжку», налаштуватися на позитивний робочий день.

2. Не перенапружуйтеся на роботі. Важливо прийняти і зрозуміти, що відразу після свят і тривалих вихідних, зануритися в роботу з максимальною ефективністю не вийде. Це абсолютно нормально.  Потрібне не тільки психологічне «розгойдування», а й фізичне, тому слід розставляти пріоритетні завдання так, щоб підвищувати навантаження поступово. Не треба перенапружувати себе, щоб швидше увійти в трудовий режим, це може погано позначитися на подальшій вашій діяльності і в цілому на самопочутті. Але й не варто дозволяти собі занадто тривалу розкачку - 3-4 дні буде цілком достатньо.

У свій перший робочий день після свят краще постаратися вийти з дому раніше і пройтися деякий час пішки, подихати і насолодитися ранковим повітрям. Прийшовши на роботу, бажано відразу ж зайнятися улюбленою справою, так буде легше увійти в процес роботи. У перші дні не слід дуже яскраво і емоційно ділитися враженнями з колегами про свій відпочинок і не спокушатися на ностальгію про свята або відпустку в соціальних мережах. Найкраще це зробити дні через два.

3. Влаштовуйте перерви. У перший робочий день не варто намагатися осягнути неосяжне. Потрібно дотримуватися чотирьох «НЕ»:  не занурюватися в роботу з головою, не забувати кожну годину протягом дня влаштовувати п'ятихвилинну перерву, не засиджуватися допізна, не брати додому ніякі надважливі і термінові виробничі завдання. В іншому випадку є ризик  стати «спринтером» - моментально витратити всю накопичену енергію і "знеструмити" себе на тиждень вперед. А це загрожує зниженням імунітету, продуктивності в повсякденних справах, депресивним настроєм.

4. Налаштуйтеся приємними справами. Напередодні першого робочого дня рекомендується переглядати електронну пошту і новини, щоб налаштуватися на робочий лад. Варто так само емоційно підготуватися до виходу на роботу. Напередодні робочого дня слід відпочити  - прийняти ванну, подивитися улюблений фільм, налаштуватися на позитивний лад. По можливості варто зробити для себе що-небудь приємне. Наприклад, замовити нову канцелярію, купити новий щоденник, поміняти малюнок робочого столу або принести колегам подарунки чи улюблений чай в офіс.

5. Не забувайте про вітаміни. Наше здоров'я  прямим чином впливає на продуктивність праці і робочий настрій. Правильне харчування, вітаміни, особливо в сезони застуд і зміни пір року, вечірні прогулянки, зарядка і режим сну та відпочинку - все це найкращим чином сприяє реабілітації після тривалого фізичного та емоційного розслаблення.

Переглядiв: 2101