Як у Кропивницькому колектив "Аеліта" відзначила своє 20-річчя (ФОТОРЕПОРТАЖ)

30.06.2023 12:35

У театрі ім. Марка Кропивницького зразковий колектив - студія хореографічного мистецтва "Аеліта" відзначив свій 20-річний ювілей вчора, 29 червня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Історія колективу починає відлік з 2003 року. За цей час «Аеліта» стала лауреатом низки всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів, а кожен проект, створений керівником колективу Олександрою Ткаченко, стає не просто хореографічною постановкою, а сюжетом з глибоким філософським та глибинним змістом. Власне, це все і є причиною успіху та неймовірної працелюбності «Аеліти».

«Колись я прийшла у відділ молоді та спорту міськради, який очолювала Людмила Дорохіна. Я сказала, що хочу створити хореографічний колектив і мені дали цю можливість. Вона не просто повірила в мене, а ще і запросила працювати у відділ. Тому я дуже вдячна за підтримку, яка надавалася і мені, і «Аеліті», яка лише ставала на ноги. Всі діти, які приходили від початку створення колективу і зараз – це вже не одне покоління. І добрим показником є і те, що сьогодні вихованці «Аеліти» це діти випускників цього ж колективу», - розповідає Олександра Ткаченко.

Кожен номер цього колективу має особливий зміст. Це один з принципів роботи художнього керівника та хореографів.

«Кожен номер - не просто хореографія. Можу сказати, що завжди ставила номери, які несуть в собі якийсь зміст. Хто б не був в моїй команді, я завжди говорила, що постановка має бути змістовною. Найперший номер «Аеліти» був про іншопланетян і він теж ніс в собі філософський зміст. Власне, з цього номеру і виникла ідея назвати колектив «Аелітою»» - говорить засновниця закладу.

«Прикладом для мене завжди був Анатолій Єгорович Коротков, колектив «Пролісок». Згодом з’явився ще один наставник, якого, на жаль, вже немає з нами – Василь Сильвестрович Босий. Про нього я часто згадую. Ця людина зробила значний внесок у розвиток саме дорослої групи «Аеліти», - каже Олександра Ткаченко.

До урочистостей та концертної програми долучилися представники міської влади, освітяни та діячі культури і мистецтва. У холі театру гостей заходу зустрічали картини кропивницької художниці Аліни Ліндау – ці роботи також є особливими, адже несуть не тільки красу, а передають емоції від їх перегляду.

Розпочалася програма з показу вистави «НЕпомітні» за мотивами твору Івана Байдака. Цю постановку вже бачили кропивничани, кияни та жителі Львова. Історія присвячена інклюзії та боротьби за власне «Я» та проблемам суспільства.  Під час антракту також відбувся благодійний аукціон – продаж картин, створений вихованцями «Аеліти» та дитячої академії «Smart Вулик».

Друге відділення – масштабна концертна програма, під час якої «Аеліта» показувала хореографічні постановки, які були створені з 2010 року. Глядачі пригадали часи масштабних фестивалів, концертів, театралізованих вистав, які створювала «Аеліта» до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. До привітань долучилися колеги, друзі колективу».

«Ви робите чудову справу! Щиро вітаю вас з ювілеєм. 20 років – це серйозний вік.  Дякую вихованцям «Аеліти» за те, що неодноразово прославляли наше чудове місто, встановлювали рекорди України. Разом ви з дітьми не один раз дивували містян цікавими творчими проектами. Я бажаю вашій творчій родині перемог і прославляти наше місто у всьому світі. Цікавого творчого життя!» - привітав колектив депутат міської ради Артем Стрижаков.

«Низький уклін батькам Олександри Володимирівни Ткаченко. Головні оплески також і батькам вихованців «Аеліти». Ви бачите у себе вдома юних танцівників. І ви бачите, що вони мають блиск в очах, іншу, красиву ходу і головне: що діти щасливі. А це – головне. Вітаю з ювілеєм колективу» - привітала колектив очільниця обласного центру дитячої та юнацької творчості Ганна Суркова.

Під час урочистостей Олександра Ткаченко також отримала відзнаку від єпископа Кропивницького і Голованівського Марка відзнаку «За жертовність та любов до України».

Під час урочистостей Олександра Ткаченко також отримала відзнаку від єпископа Кропивницького і Голованівського Марка відзнаку «За жертовність та любов до України».

Переглядiв: 2588