Як у педуніверситеті стартувала міжнародна мистецька конференція (ФОТО)

13.12.2017 15:23
image

У Кіровограді в приміщенні мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка стартувала ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Мистецький освітній простір у контексті формування сучасної парадигми освіти» сьогодні, 13 грудня. Про це повідомляє DOZOR.

На конференції виступили відомі науковці та представники культурної еліти Кіровоградщини та інших регіонів України.

«Наша конференція  - запорука того, що мистецька освіта в Україні це те, без чого країна жити не може. Мені б хотілося, щоб конференція пройшла за правилами науковими, але із розумінням високої духовної місії, яку несе кожен із представників мистецької сфери в науці. Досягнення наших викладачів, наших докторів наук сягають далеко за межі нашої країни. Мистецтво формує парадигму нашої освіти», - зазначив у виступі проректор з наукової роботи ЦДПУ імені Володимира Винниченка Сергій Михида.
image

Так, у рамках конференції піднімалися такі теми, як  інноваційні процеси в мистецькій освіті, інноваційні підходи до управлінської діяльності у вишах. Професор кафедри педагогіки мистецтва педагогічного університету імені Драгоманова Наталія Гуральник розповіла про наукову та творчу складові виробничої науково-дослідної практики магістрів.

«Ми вважаємо, що дітям буде простіше обирати свою спеціальність, яка торкається освітньої діяльності. Окрім основ освітницької діяльності, керівництво зробило ще й практичну складову. Ми хотіли зробити так, щоб науково-дослідна практика стала складовою для діяльності магістра і не відбирала у них час. Зараз наші магістранти захищають роботу з написаною статтею, заповнюють щоденник магістра, який ми розробили, усе це оцінюється.  Що ж тут творчого? Будь-яка наукова робота є творчою. Кожен студент, магістр, аспірант, творить цю роботу по-своєму. Якщо дати одну й ту ж тему усім магістрам, кожен напише її по-різному. Презентації, які роблять наші студенти, коли захищаються, вони теж є проявом тієї самої творчості, яка, безумовно, присутня у кожному індивідуальна. Така робота магістрантів допоможе й молодшим студентам», - говорить   Наталія Гуральник.
image

Також науковці підготували доповіді про видатних діячів культури, у тому числі, нашого регіону. Зокрема, директор музею музичної культури імені Кароля Шимановського   розповів про цього відомого композитора як реформатора мистецької освіти.

image

Розповісти про сучасний розвиток мистецького освітнього простору запросили кандидата педагогічних наук Артема Стрижакова, який поділився досвідом роботи його Культурно-мистецького фонду «Перспектива».

«Усі ми знаємо і розуміємо, що в нашій країні культурна галузь фінансується за залишковим принципом. На жаль, на сьогоднішній день уряд ще не зрозумів, що культура - це не просто духовний розвиток нації, збереження цінностей і традицій, вона безпосередньо впливає на економіку і розвиток окремих міст і країни в цілому. Наш Фонд вивчив досвід низки міст Європи, в яких культура була рушійною силою місцевого зростання та  розвитку, що і використовує безпосередньо у своїй роботі. Основна задача нашого Фонду - дати мотивацію талановитій молоді і творчим городянам генерувати ідеї щодо культурного розвитку міста і розробляти проекти. За допомогою спільної реалізації цих проектів ми працюємо над розвитком культурного життя міста, оновленням міського середовища, що, безумовно, сприяє залученню туристів», - зазначив Артем Стрижаков.
image

Кандидат педагогічних наук також  навів до прикладу кілька міських проектів, які успішно реалізуються Культурно-мистецьким фондом «Перспектива». Це фестиваль «Об'єднаймо дітей мистецтвом», «Свято спортивних розваг», проекти інсталяція «Umbrella Sky», «Поезія стін»,  «Локація mix-відпочинку - якісне дозвілля для суспільства», інсталяція «Політ крізь століття»,  «3D-малюнок Фортеця Святої Єлизавети»,   соціальний проект для пенсіонерів «Мистецтво поруч»  тощо.

Інформацією про неформальні методики в освіті поділився президент міжнародної громадської організації «Академія українського козацтва» В’ячеслав Іванюк на приладі новоствореної гри «Джура», яка була нещодавно впроваджена у школах країни.

image

У кінці пленарної частини з доповіддю щодо духовного аспекту у культурі виступив настоятель храму Благовіщення Пресвятої Богородиці Євгеній Назаренко. Зокрема, протоієрей розповів про Божественну літургію як складову частину християнської культури на прикладі митців Єлисаветграда.

Робота конференції продовжиться завтра, 14 грудня.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 2984