Якщо риба є, то вода чиста -  фахівці облуправління водних ресурсів

05.05.2017 13:41
image

Розміщена на медіапорталі DOZOR стаття "Що зливаємо, те і п'ємо: Куди стікає кіровоградська каналізація" привернула увагу не лише читачів, а й служб, які контролюють якість води. Зокрема, на неї жваво  відреагувало керівництво Кіровоградського обласного управління водних ресурсів.

Результатами спостережень вирішила поділитися заступник начальника цього управління  Катерина Гайдук. За її словами, водні ресурси області мають багато проблем: замулення, заболочення, низьку проточність, зменшення водності річок. Це виникає внаслідок наявності споруд без господаря, відсутності у більшості населених пунктів та в окремих мікрорайонах Кіровограда  централізованого водовідведення, браконьєрства й неконтрольованих скидів у водні об’єкти.

"Перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних речовин в Кіровоградському (Новомиколаївське) водосховищі протягом 2016 року спостерігалося по двох показниках: хімічному споживанню кисню (ХСК) в 1,86 разів та біологічному споживанню кисню (БПКп) в 1,34 рази. В окремі періоди року спостерігалося перевищення по магнію до 1,04 разів та жорсткості до 1,15 разів, що не є суттєвими. У створі на річці Сугоклея виявлено  перевищення по трьох показниках:  хімічному споживанню кисню (ХСК) в 1,19 разів, магнію в 1,46 разів (у 5 пробах з 12), а також перевищення по жорсткості в 1,18 раза й показника (рН). Перевищень по інших показниках не виявлено в тому числі по азоту амонійному, фосфатах та залізу", - констатує Катерина Гайдук.

Управління облводресурсів інформує, що у межах Кіровограда розташовано два створи спостереження на річці Інгул, Кіровоградське (Новомиколаївське) водосховище та на річці Сугоклея (ставок у парку Перемоги). Щомісяця в них відбираються проби води на проведення досліджень за 29 показниками.

"Якщо у воді водиться риба то забрудненість водойми не така вже й катастрофічна. Тобто стан води можна оцінювати, яка задовільний або добрий. А те, що в Інгулі є риба, це безперечний факт. Вирішення ж проблемних питань потребує не лише зусиль органів влади та водокористувачів, а й значних грошових капіталовкладень, яких, на жаль, недостатньо в нашій державі",  - вважає Катерина Гайдук.   

Спостереження поверхневих вод проводять Кіровоградське управління облводресурсів та Лабораторія моніторингу вод і ґрунтів Кропивницької гідрогеолого-меліоративної партії. Визначаються гідрохімічні показники якості води у 14 створах постійних спостережень. У 6-ти створах відбір проб здійснюється щомісячно, а в інших -  4 рази на рік.

Протягом І кварталу 2017 року було відібрано 24 проби води на гідрохімічні вимірювання, 6 - на радіологічні дослідження та проведено 696 вимірювань гідрохімічних показників якості води. Серед них  виявлено 122 випадки перевищень показників речовин понад гранично допустимі концентрації. 

image
Переглядiв: 1348