Закриття чи оптимізація відділення: чому у лікарні в Кропивницькому конфлікт

17.07.2020 18:33
image

Працівники ЛОР-відділення Кіровоградської районної лікарні стверджують, що не можуть лікувати пацієнтів через наказ головного лікаря, яким передбачалося закрити відділення на карантин у зв’язку з виявленим коронавірусом в працівниці. Втім навіть після отриманих негативних результатів тестувань 11 працівників відділення не мають змогу проводити обстеження та лікування жителів області. Детальніше про ситуацію, що склалася, з’ясовував медіапортал DOZOR.

За словами завідуючого ЛОР-відділенням лікарні Сергія Дікусара, конфліктна ситуація розпочалася 22 червня, коли захворіла одна з працівниць відділення. 23 червня у неї підтвердився коронавірус. За добу до цього в лікарню прибув хворий із закритим переломом кісток носу. Заввідділенням спільно з анестезіологом його прооперував та залишив на стаціонарі.

«Вже 24 червня нас поставили до відома, що відділення закривається на карантин, згідно з наказом головного лікаря, а усі працівники ідуть на самоізоляцію, згідно з лікарняними листами, отриманими від сімейних лікарів. Хворих, а це чотири особи, ми виписали додому. І навіть цього хлопця у перший день після операції. Ми зробили це попри те, що усі пацієнти, перед тим, як до нас потрапити, тестують ПЛР-методом на COVID-19», - розповідає лікар.

За словами Дікусара, він призначив хлопцю після операції лікування – обезболюючі, антибіотики та протизапальні препарати.  Але вже за пару днів йому необхідно було розтамповування задля запобігання ускладень, зокрема, менінгіту. Оскільки Дікусар мав негативні результати обстеження на COVID-19, він вирішив приїхати до лікарні та надати допомогу пацієнту. Після цього головний лікар змусив працівників двічі пройти обстеження. Результати були негативними і після 14 днів самоізоляції працівники мали б вийти на роботу, однак, каже Сергій Дікусар, цього не сталося.

Сергій Дікусар каже, що згодом він отримав інформацію, що працівників ЛОР-відділення заборонили пускати на територію лікарні. Таке рішення прийняв головлікар. У цей час, за словами лікаря, відділення опечатали, там проводилася інвентаризація.

«Думаю, що просто був виданий наказ про скорочення відділення з 20 ліжок до 5, приєднання відділення до хірургічного і скорочення працівників фактично на 80%. Враховуючи те, що наше відділення більше всіх виконало ліжко-днів, ми провели 376 операцій торік. Я вважаю, що скорочувати відділення, яке обслуговує населення Кропивницького і районів – нераціонально», - говорить отоларинголог, зазначивши, що звернувся до райдержадміністрації та обласного департаменту охорони здоров’я задля вирішення ситуації. 

Крім цього, Сергій Дікусар каже, що  приєднання ЛОР-відділення до хірургічного створить незручності для пацієнтів, оскільки в тому відділенні немає перев’язочної для хворих, немає інструментарію. Натомість ЛОР-відділення з ремонтом та необхідною побутовою технікою і обладнанням.  

«Я розумію, що треба зменшити ліжковий фонд, враховувати, яка кількість хворих пролікована у інших відділеннях. І, виходячи з цієї пропорції, залишити необхідну кількість ліжок для того, щоб виконувати програму Національної служби здоров’я. Але для цього не треба закривати відділення. На сьогоднішній день без планових операцій залишилося вже 9 пацієнтів. А головний лікар не виконав свій наказ – і через 14 днів після закриття відділення не провів дезінфекцію силами працівників, ми не почали працювати», - обурюється завідуючий відділенням.

У коментарі медіапорталу DOZOR головний лікар Кропивницької райлікарні Юрій Пивоварчук зазначив, що відділення працює та підтвердив оптимізацію відділення – його реорганізацію та створення єдиного хірургічного блоку. Лікар стверджує, що це вимушений захід в рамках медичної реформи.

«Відділення працює, єдине, що я їх перевів в інше приміщення. І все. Йде процес реорганізації, буде два блоки: хірургічний -   туди увійдуть хірургія, ЛОР, гінекологія і терапевтичне: - туди увійде терапія, кардіологія і неврологія, розумієте? Ми не настільки добре живемо, щоб, вибачте, тримати пост на трьох хворих. Чим платити зарплату? Поки питання про скорочення не йде взагалі. », - прокоментував ситуацію Пивоварчук, вказавши у коментарі впускає працівників, однак не в ЛОР-відділення, а вже в інше приміщення.
«Капітальний ремонт зробив я, а не вони. Все, що робиться в лікарні, робив я своїми силами, створив їм належні умови, однак в даній ситуації треба подумати, чим платити комунальні послуги. У мене  не буде їх чим платити. Я буду перекривати одне крило лікарні, де знаходилося ЛОР-відділення, ви розумієте. А для того, щоб це крило перекрити, я буду зводити відділення. Це необхідність, це не примха. Я хочу зберегти лікарню», - запевнив Пивоварчук.

Водночас з позицією головного лікаря щодо долі ЛОР-відділення не погодилися члени депутатської комісії з регламенту та етики. Засідання постійної депутатської комісії відбулося вчора, 16 липня.

«До мене звернулися як до депутата райради. І вчора відбулася комісія з питань регламенту районної ради. Ми вислухали Сергія Андрійовича Дікусара. Голова районної ради щось пояснювала, що це оптимізація. Я задав питання, чому оптимізація робиться головним лікарем? Це нам,  депутатам вирішувати, що оптимізувати , кого ліквідувати. Без рішення сесії він немає права такого робити. Ми його делегували керувати закладом. А скорочувати, зменшувати – це все має бути за рішенням сесії. Жодного рішення сесії з приводу цього відділення не було. Ми будемо розбиратися в цьому питанні», - зазначив депутат районної ради, член комісії з питань регламенту та етики В’ячеслав Цатурян.

 За словами депутата, вже під час наступної сесії планується підняти питання щодо висловлення недовіри головному лікарю та зняттю його з посади.

 

Переглядiв: 18804