Затоплення Кропивницького через несправність дренажної системи: що пропонує громадська організація

25.05.2020 06:00
Громадська організація «Urban.Krop» вирішила звернути увагу на одну з проблем обласного центру – регулярні затоплення через неробочий стан дренажних систем, а також запропонувати альтернативний варіант покращення ситуації. Про це медіапорталу DOZOR повідомив урбаніст ГО Дмитро Бабак. 
«З часу заснування міста жителі регулярно потерпали через повені навесні та інтенсивні дощі. У 1970-х роках минулого століття було збудовано існуючу центральну Набережну. Будівництво передбачало дренажну систему та регулювання русла річки Інгул, що у майбутньому унеможливлювало затоплення міста. Однак дренажні системи не підтримують у належному стані, оскільки частина із них зруйнована, а частина забита сміттям та опалим листям, які під час дощів чистять лише вилами. Через це вода сама починає шукати собі шлях. Наприклад, Ковалівка постійно затоплюється через інтенсивні дощі. Менше, але також потерпають центральні та інші райони міста», - розповів урбаніст. 
За словами Дмитра Бабака, окрім мікрорайону Ковалівка потерпають центральні, а також інші райони нашого міста. Зокрема, це вулиці Волкова та Габдрахманова. 
«Два роки тому депутати районної ради звернулися до міського голови з проханням зробити на вулиці Габдрахманова тротуар та дренажну систему. Мешканцям доводиться обирати: місити багнюку на тротуарі або виходити на проїжджу частину, що є небезпечним для життя. За ці два роки все без змін і люди досі наражають себе на небезпеку», – додав Дмитро. 
Громадська організація розповіла про те, як можна вирішити проблему, не використовуючи багато коштів. 
«Традиційна система водовідведення складається з ливнівок та каналів. Дану систему дорого обслуговувати: її треба чистити, розширяти та будувати нові відрізки. І навіть тоді це не дає гарантії під час затяжних дощів. Інший момент, що вся ця брудна вода йде до Інгулу та забруднює його. Але світова тенденція змінилась на користь концепції міста-губки. Тобто, якщо місто затоплюється через те, що воно вкрите асфальтом и будинками, то треба створити місця, де вода буде поглинатись у ґрунт. Який, до речі виступає природнім фільтром», - резюмував Дмитро Бабак. 
Слідкувати за діяльністю громадської організації можна у ФейсбуціІнстаграмі та Телеграмі.  Нове відео щодо проблем Кропивницького вийде наступного тижня.

Переглядiв: 906