Завтра у Кропивницькому попрощаються з відомим науковцем

05.11.2019 07:47
image

В обласному центрі відбудеться прощання з доцентом, кандидатом філологічних наук ЦДПУ імені В. Винниченка Олегом Тараном у середу, 6 листопада. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Григорій Клочек, інформує медіапортал DOZOR.

За інформацією, науковець помер від інсульту.

«Цю звістку важко сприйняти. Відчуття якоїсь непоправної втрати. Боляче, дуже боляче. Знаю, що цей наш біль поділяють всі мої колеги та багато випускників нашого факультету. Йому ж ішов всього-на-всього 51 рік. Члени кафедри української та зарубіжної літератури висловлюють глибоке співчуття матері Олега Івановича, його дружині, доньці та сину», - написав Клочек.

Прощання з Тараном відбудеться у середу 6 листопада об 11:00 біля дому батьків (вул. Архітектора Паученка, 53/39)

 Довідково:

Олег Таран народився 10 червня 1968 року у м. Кіровограді в родині службовців. Батько за фахом інженер (Харківський політехнічний інститут), мама – учитель біології (Черкаський педагогічний інститут).

Після закінчення у 1985 році 24-ої школи м. Кіровограда вступив до Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування на електромеханічний факультет.

Після закінчення першого курсу був призваний до лав Радянської Армії. Перший рік відслужив у Львові, другий – на півночі Росії в республіці Комі.

По демобілізації закінчив ще два курси КІСМу.

У 1990 році вступив на українську філологію до КДПІ, який закінчив з відзнакою у 1995 році за спеціальністю “вчитель української мови та літератури”.

Залишився працювати на кафедрі української літератури, навчався в аспірантурі.

Кандидат філологічних наук з 2005 року. Дисертацію «Феномен художнього таланту в поетичній інтерпретації Ліни Костенко» захистив під керівництвом Григорія Дмитровича Клочека.

Доцент кафедри української літератури з 2006 року.

Основні навчальні курси: Фольклор, Історія давньої української літератури. Розроблені методичні матеріали з дисципліни “Фольклор” (2004, 2005, 2006, 2007), “Історія української літератури 20-40 рр. ХІХ ст. (2007), “Фольклорна практика: Програма, методичні рекомендації (у співавторстві з О. О. Домаранським, 2007).

З 2004 є секретарем “Наукових записок” кафедри української літератури.

З 2009 року і по теперішній час є членом спеціалізованої вченої ради з захисту кандидатських дисертацій зі спеціальності 10.01.01 – українська література в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка.

Автор низки наукових та навчально-методичних публікацій, серед яких статті “Поетика печалі в художньому світі Ліни Костенко” (2004), “Мисляча інако” (Деякі особливості художнього мислення Ліни Костенко) (2004), “Спадковий компонент духовності в художньому світі Ліни Костенко” (2005), “Еволюція художнього мислення Ліни Костенко у перших трьох збірках” (2006), “Поетика особистісного становлення в романі У.Самчука «Чого не гоїть вогонь»” (2008), “Особистість і художній талант у драматичній поемі Ліни Костенко «Сніг у Флоренції»” (2009).

 

Переглядiв: 6542