Жінкам з Кіровоградщини пропонують скористатися чат-ботом для формування заяв до суду

19.05.2020 09:55

Жінкам з Кіровоградщини пропонують скористатися чат-ботом, який формує заяви до суду задля стягнення аліментів. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

За інформацією, онлайн-помічника вже презентувала Українська Гельсінська Спілка з прав людини. Так, юристи розробили детальну відеоінструкцію, яка допоможе жінками правильно скористатися безкоштовною онлайн-послугою.

Наразі роботом можуть скористатися усі, хто має комп’ютер, ноутбук чи смартфон. Але важливо враховувати, що цей онлайн-помічник розрахований на жінок, які самостійно виховують дітей до 18 років (неповнолітніх).

Бот, залежно від передбачених законом випадків, формує заяви у двох варіантах: у формі позовної заяви та у формі заяви про видачу судового наказу. Потрібний варіант онлайн-помічник обере самостійно і автоматично, залежно від відповідей користувача на запитання.

Отже для початку роботи варто обрати майданчик, на якому користувачка спілкуватиметься з роботом. Наразі бот функціонує на сайті УГСПЛ (https://helsinki.org.ua/ відображається у нижньому правому куті), у Телеграмі (@testuristbot), у ФБ-месенжері - Facebook Messenger та у Facebook.

Після того, як користувач натисне «start» і погодиться на використання персональних даних (обов’язкова дія), жінка переходить до написання заяви. Правозахисники радять підготувати завчасно потрібні документи:

- паспорт, ідентифікаційний код жінки;

- за можливості – копію паспорту, ідентифікаційного коду чоловіка, який є батьком неповнолітніх дітей (наявність коду є важливим для формування позову), інформацію про місце його реєстрації (прописки), номер телефону, електронну пошту);

- свідоцтво про народження дитини чи дітей (залежно від їх кількості від цього чоловіка, з якого жінка хоче стягнути аліменти через суд).

Відеоінструкція за посиланням.

Також жінці варто завчасно визначитися, яку суму вона хоче отримувати від чоловіка. Бот дозволяє складати заяву про стягнення аліментів як в долі від заробітку, так і в твердій сумі. Якщо  бот формує заяву про стягнення аліментів в долі, то він безальтернативно передбачає стягнення ¼ частини заробітку на одну дитину, відповідно 1/3 – на двох дітей і 1/2 на трьох дітей. Якщо бот формує позов про стягнення аліментів в долі, то з’являється альтернатива. Користувачки мають можливість стягнути аліменти як в сумі 50 % прожиткового мінімуму, так і в сумі, що перевищує 50 % прожиткового мінімуму.

Додатковою опцією є можливість стягнення аліментів на матір дитини до досягнення дитиною 3-річного віку.

Важливо: писати чат-боту потрібно виключно українською мовою. За декілька хвилин, коли робот отримає необхідну інформацію, він сформує текст заяви. У діалозі з’явиться посилання, натиснувши на яке користувачка зможе переглянути або зберегти заяву, як звичайний документ у форматі Word.

Тут же можна буде його корегувати і додати необхідні деталі за потреби. В останньому повідомленні чат-бот радить, що жінкам робити далі.

Переглядiв: 596