Жителів Кіровоградщини попередили про можливі спалахи гострих кишкових інфекцій через весняну повінь та паводки

18.04.2023 14:37

Жителів області застерігають: весняна повінь та паводки можуть викликати спалахи гострих кишкових інфекцій. Фахівці Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ надали поради, як від цього вберегтися. Про це повідомляється на сторінці установи у Фейсбук, інформує медіапортал DOZOR.

З метою збереження здоров’я від небезпечних наслідків, рекомендуємо:

- не використовуйте для питних потреб воду відкритих водойм, а також підтоплених криниць, каптажів та інших джерел водопостачання, які можуть бути забрудненими хворобливими мікроорганізмами, зокрема, збудниками дизентерії, сальмонельозу, гастроентероколітів, вірусного гепатиту А, черевного тифу, яйцями та личинками гельмінтів;

- у випадку підтоплення, забруднення наявних джерел водопостачання використовуйте для споживання питну якісну бутильовану воду;

- при неможливості придбати питну воду споживайте як для питних потреб, так і для господарських цілей лише кип’ячену (кип’ятити воду, що використовується для приготування їжі та миття посуду, не менше 10 хв.!);

- не вживайте продукти, які були підтоплені водою, під час повені або паводків із пошкодженою промисловою упаковкою та консервацію, що була підтоплена водою і отримала ушкодження;

- зберігайте воду і продукти харчування у закритих ємностях у місцях, недоступних для гризунів, при можливості проводьте дератизаційні заходи зі знищенню гризунів у місцях їх можливого скупчення;

- їжа перед споживанням повинна проходити обов’язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою, тощо);

- овочі та фрукти мийте кип’яченою водою (бажано щіткою із господарчим милом), потім обдавайте окропом.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

- індивідуальні вигріби/дворові вбиральні у разі переповнення водою варто спорожнити за допомогою асенізаційної машини та провести дезінфекцію із використанням хлорного вапна або інших дезінфікуючих засобів;

- колодязі звільнити від бруду, вичистити та продезінфікувати хлормісткими дезінфектантами відповідно до Методичних вказівок із їх використання;

- У разі підозри на інфекційне захворювання або харчове отруєння (підвищення температури тіла, головний біль, нудота, блювота, пронос, жовтушність шкіри, склер очей, висипи на тілі тощо) негайно звертайтеся за медичною допомогою, не займайтеся самолікуванням!

Переглядiв: 563