Супрун пояснила кіровоградцям, що ботулізм – це не захворювання

17.05.2018 12:48

В.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун прокоментувала ситуацію з наявністю  медикаментів для лікування від ботулізму  під час робочого візиту в обласному центрі сьогодні, 17 травня, інформує медіапортал DOZOR.

Так, на Кіровоградщині зафіксували два випадки ботулізму. Один з них підтверджений.

«Цього року ми створили програму, але забрали кошти на лікування закордоном і ми не змогли купити сироватки від ботулізму. До минулого року сироватки купувалися за кошти з місцевих бюджетів.  Але були проблеми в тому, що сироватки були російського виробництва і ми зараз не маємо доступ до виробництв і не можемо підтвердити, що вони є безпечними, оскільки було багато проблем з ліками, які надходили. Через державні закупівлі ми можемо простіше заохочувати реєстрацію сироваток. В Україні лише 10 років тому завершили виробництво сироватки і десь 6 років тому – виробництво вакцин. Нам важко знайти тих, хто буде продавати сироватки нам. В цьому році ми отримали гуманітарну допомогу у вигляді сироваток, які нам потрібні. Цьогоріч працює державна програма і буде простіше їх закуповувати», - розповіла Супрун.
«Ботулізм – це не захворювання, це – отруєння. Це виробництво харчування, яке створює ботулізм. У США є 1\3 випадків захворювання  порівняно з кількістю в Україні. В Україні замість мораторію перевірок базарів або виробництв, всі нарікають, що немає лікування ботулізму.  Ботулізм не повинен відбуватися в європейській країні. Якщо випадок такий стався, то ми повинні закрити цей базар, заарештувати тих людей, які продають отруєні види харчування», - додала Супрун.

Нагадаємо, Уляна Супрун повідомила, що на медицину Кіровоградщини додадуть фінансування, коли не буде грошей на зарплати лікарям

Читати далі:

«Епідемія» ботулізму:  Що кіровоградцям краще не купувати на ринках і в магазинах

Переглядiв: 1582