5 запитань кіровоградському священику про водохресну воду

18.01.2017 12:07

imageЗавтра віряни святкують Хрещення Господнє - одне з великих двунадесятих свят. Спогад Йорданської події Церква оновлює особливим чином освячення води. Для чого відбувається цей чин і як поводитися зі святою водою, розповів священик Покровського собору м.Кіровограда, протоієрей Андрій Шиманович.

 1. Навіщо ми святимо воду на Водохреща?

 - Історія взаємовідносин людини і водної стихії - цікава і неоднозначна. В силу своїх природних властивостей вода є найважливішою цілющої субстанцією для будь-якого організму. Крім того, вода - один з найдавніших релігійних символів. У Святому Письмі вона займає ключове місце, а сам термін «свята вода» ми знаходимо в одній з найдавніших старозавітних книг, написаної за багато століть до Різдва Христового.

 Однак, як відомо, гріхопадіння прабатьків внесло спотворення і дисбаланс у весь матеріальний світ, який спочатку був створений Богом досконалим і гармонійним. І вода, яка була виключно символом життя, перетворилася на грізну стихію, і стала нести в собі поряд з очисною також і смертоносну силу.  Але головним є те, що після пришестя Господа Ісуса Христа у світ, після того, як Він занурився у води Йордану, освятив і оновив водне єство, вода може знову стати символом реальної Божої присутності в світі і дієвим способом з'єднання Бога і людини. І саме для цього, для душевно-тілесного єднання з Духом Божим, Який призивається на воду в момент її освячення, ми і набираємо воду в храмах на свято Водохреща.

 2. Як пити і зберігати святу воду?

- Водохресна вода має ще одну назву - «агіасма». Це грецьке слово, яке перекладається як «святиня», тому і ставлення до святої води має бути відповідним. Ми маємо зрозуміти, що вода освячується зовсім не для того, щоб роками стояти в коморі або холодильнику, і служити просто предметом подиву з приводу своєї свіжості, вона дійсно зберігається протягом дуже довгого часу. Святу воду необхідно зберігати дбайливо і з благоговінням, бажано в тому місці, де в будинку знаходяться ікони, і не тільки зберігати, але періодично вживати, для того, щоб освячувати свою душу і тіло, долучаючись до Божественної благодаті.

Приймати святу воду слід з благоговінням, натщесерце разом зі шматочком просфори. Перед цим потрібно вдумливо і уважно прочитати молитву на прийняття просфори і святої води.

 3. Чи можна вважати воду, набрану 19 січня з-під крана, святою?

 - Ні, не можна. Освячується лише та вода, над якою священик або архієрей звершив чин Великого водосвяття. Якщо ж людина думає, що в день Хрещення освячується все водне єство землі, і тому цілком можна не йти в храм, довше виспатися, а потім просто набрати води з крана, то подібний підхід є всього лише ще одним сумним проявом такого банального людського пороку, як лінь.

 4. Що робити зі скляною тарою, в якій зберігалася свята вода?

 - Ємності, в яких зберігалася свята вода, необхідно ретельно висушити, а потім можна викинути. Однак необхідно намагатися, щоб для святої води використовувалася щорічно один і той самий  посуд.

 5. Коли будуть освячувати воду 18 і 19 січня в храмах міста?

 - У всіх православних храмах міста у середу, 18 січня, городяни зможуть освятити воду після богослужіння, яке завершиться об 11.30. У четвер, 19 січня, освячення води відбуватиметься з 10 до 17 години.

 Слід зауважити, що в хрещенські дні ми маємо думати не тільки про те, як запастися свяченою водою, але також серйозно замислитись над тим, як збагатитися досвідом святого життя, відповідно до заповідей Ісуса Христа.

Переглядiв: 2848