«Альфа-Банк» вважає, що законно хоче залишити без квартири кропивничанку

23.02.2020 08:40

«Альфа-Банк» вважає, що законно хоче залишити без квартири жительку обласного центру Юлію Пасіку, яка проживає на вулиці Бєляєва, 7 корпус 1. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в прес-службі банку.             

Як повідомляв DOZOR, більше 10 років тому жінка оформила іпотеку в «Укрсоцбанку» (на теперішній час це «Альфа-Банк») на 22 тисячі доларів. З певних сімейних причин якийсь час жінка не мала можливості сплачувати кредит, а тому банк звернувся до суду. У результаті Юлія Пасіка дізналася, що «Альфа-Банк» переоформив на себе право власності її квартири.

За словами адвоката жінки Юрія Москаленка, під дверима громадянки протягом місяця стояли молодики, які представлялися працівниками «Альфа-Банку», та різними способами намагалися потрапити до квартири аби змінити замки. Оскільки наразі діє мораторій, який не дозволяє переоформлювати на себе майно, медіапортал DOZOR з’ясував позицію банку щодо даної ситуації.

Так, керівництво банку вважає, що обставини справи щодо Юлії повністю правомірні.

«Законність дій банку підтверджуються правовою позицією Верховного Суду, який зробив висновок, що дія Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» (No1304-VII) не розповсюджується на звернення про стягнення майна у позасудовому порядку відповідно статті 38 Закону України «Про іпотеку» (справа No464/8589/15-ц від 9 грудня 2019 року). Позичальниця сама погодилася з такими умовами, підписавши відповідний іпотечний договір», - зазначили у прес-службі «Альфа-Банку».

За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до адвоката Юлії Пасіки Юрія Москаленка.

«Банк повинен провести процедуру відповідно до вимог Закону України «Про іпотеку», включаючи Закон України «Про мораторій». Закон України «Про іпотеку» надає чітке поняття, що можна переоформити на себе житло, але  повинна бути обов’язкова згода власника, що він не заперечує проти переоформлення права власності на банківську установу. По-перше, такої згоди пані Юлія не надавала, а по друге, є малолітня дитина – інвалід дитинства. До того ж мораторій діє на всі закони, які включають в себе відчуження майна, а переоформлення права власності – це також відчуження», - пояснив Юрій Москаленко.
Переглядiв: 7501