Британські археологи досліджували на Кіровоградщині трипільський посуд (ФОТОФАКТ)

28.08.2017 08:23
image

Українсько-британська археологічна експедиція, яка розкопувала трипільське протомісто у Новоархангельському районі поблизу села Небелівка, повторно досліджує давні трипільські знахідки на Кіровоградщині. Про це у коментарі DOZOR розповів учасник експедиції Микита Іванов.

Як поділився археолог, експедиція, яку очолив доктор Джон Чапман з департаменту археології Даргемського університету (Великобританія), проводить цікаві аналізи посуду, який наразі зберігається у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї.

«Ще під час розкопок, два роки тому, знайшли декілька посудин залощених графітом ззовні і вони брали графіт на аналіз, щоб визначити походження його. Були проби з графітних родовищ нашої області, але аналізи показують, що той графіт на посудинах і місцевих це зовсім різні породи. Є гіпотеза, що цей графіт може бути з Румунії, де є лише одне родовище цієї породи. Якщо аналізи це підтвердять, то це буде свідчення дуже далекої торгівлі», – каже Микита Іванов.

До того ж дослідники знайшли сліди прадавнього «борщу» у посуді трипільців.

«Трохи раніше брали на аналізи внутрішні елементи цих посудин і вдалося знайшли рештки ліпідів, тобто жирів різних. І Джон казав, що там є навіть пилок від капусти чи подібної рослини. Джон жартував, що це найдавніше свідчення приготування борщу на території України. Це було близько 6000 років тому», – додає дослідник.

Також учасники експедиції на території трипільської Небелівки розкопали результати дворічного експерименту. Як повідомляється, два роки тому британські археологи збудували модель будинку трипільців, спалили його, а згодом закопали, щоб подивитися, які рештки залишаться від цієї конструкції та порівняти їх зі стародавніми знахідками.

 «Британські археологи збудували копії будинків стародавніх трипільців у співвідношенні 1:2, тобто зменшені моделі будинків. Збудували моделі, заповнили дровами, підпалили – усе це згоріло і археологи лишили його там на деякий час. Ми розкопали, щоб подивитися чи дійсно цей будинок схожий на будинки, які знаходять на розкопках. Вперше вдалося досягнути такої високої температури, що глина почала навіть плавитися і запікатися. Подібні експерименти проводилися і раніше, але вони не  були настільки успішними», – розповів Микита Іванов.

Як розповів дослідник, під час розкопок було доведено, що все ж таки трипільці спалювали свої будинки навмисно.

«Раніше науковці сперечалися, чи згорали ці будинки випадково, чи їх палили навмисно. Тепер можна сказати, що їх палили навмисно, тому що для цього треба багато горючої речовини, яку спеціально виготовляли. Вдалося віднайти відбитки від опори хати-мазанки і є підтвердження, що і у давніх будинках схожі відбитки залишили дерев’яні опори. Тобто збудований у експерименті будинок дійсно є прототипом будинків трипільців», – ділиться археолог.

Читайте також:

Кіровоградський археолог про віз у потойбіччя на Попова, феноменальні поселення і чорний ринок 

image
image
image
image
Переглядiв: 2073