Чому обгоріла пам’ятка архітектури у центрі Кропивницького не відновлена за рік (ФОТО)

07.12.2019 14:10
image

Після раптової пожежі будівлі навпроти управління служби безпеки України по вулиці Дворцовій минув рік. Про те, чому пам’ятка архітектури попри наявність власників залишається обгорілою та невідновленою, медіапортал DOZOR дізнавався в міському відділі з охорони культурної спадщини.  

Так,  одразу після пожежі будівлі колишнього «Громадського будинку» та колишнього будинку театру «Казка» 1910 року забудови у міськраді заявили про намір зустрітися з власниками приміщень щодо з’ясування їх планів по відновленню об’єктів культурної спадщини. Як виявилося, будівлі мають трьох власників – Сергія Тарасова, Максима Березкіна та Ганни Антоньєвої.  

«Ця будівля знаходиться у власності трьох осіб. У реєстрі майнових прав, який ми запитували, зазначено два власника: ½ приміщення належить Березкіну Максиму Станіславовичу і зовсім маленька частка Сергію Дмитровичу Тарасову. З інших джерел, від людей, з якими ми спілкувалися, з’ясовуючи, чия це власність, стало відомо, що частина будівлі знаходиться у власності Ганни Антоньєвої. Але в реєстрі майнових справ у сучасному його варіанті такої інформації немає.  Після пожежі ми зверталися до власників, які нам відомі - Тарасова та Березкіна. І від Березкіна першого разу ми отримали інформацію, що роботи, які будуть там проводитися, можливі лише після досудового розслідування, яке веде поліція. Однак ми не чекали, а все одно повторно ще двічі зверталися до власників. Востаннє – трохи більше місяця тому, але відповіді ми не отримали», - розповіла керівник відділу Надія Лісняк.

У поліції інформацію про проведення досудового розслідування підтвердили, повідомивши що провадження відкрите за ч.1 ст.270 ККУ «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки».

За словами посадовця,  міськрада може вплинути на власників лише в рамках суду.

«Які наші дії в межах існуючого законодавства? Однозначно такі питання майна вирішуються лише на судових засіданнях. У статті 21 Закону України «Про охорону культурної спадщини»  є пункт про примусове відчуження архітектурних пам’яток. Це може бути, якщо в результаті дій або бездіяльності власника пам'ятки їй загрожує пошкодження або знищення, відповідний орган охорони культурної спадщини робить власнику пам'ятки відповідне попередження, - цитує статтю закону Лісняк. – Ми маємо намір це зробити, але ми вже мали відповідь і знаємо, що судове розслідування не завершилося. Другий пункт говорить про те, що якщо власник пам'ятки не вживе заходів щодо її збереження, зокрема, у зв'язку з неможливістю створення необхідних для цього умов, суд за позовом відповідного органу охорони культурної спадщини може постановити рішення про її викуп».

Надія Лісняк каже: чи є можливість у міськради викупити цю будівлю – невідомо.

«Сьогодні ми не готові сказати, чи зможе депутатський корпус міської ради закласти гроші, наприклад, щоб викупити цю пам’ятку. Щоб закласти кошти в бюджет потрібно провести розрахунок, який проводить структура, що надає консалтингові послуги. Це складний процес», - зазначила Лісняк.

За словами посадовця, наразі управління очікує завершення досудового розслідування для того, щоб визначитися з подальшими діями.

Нагадаємо, торік наприкінці листопада в обласному центрі на вулиці Дворцовій сталася пожежа будівлі.  Під час гасіння пожежі рятувальники встановили, що горіло 900 м² покрівлі та частково пошкоджено перекриття другого поверху будівлі. 

image
image
image
image
Переглядiв: 3752