До Кіровограда прибула відома чудотворна ікона (ФОТО)

06.03.2018 09:20
image

В обласний центр прибула Почаївська ікона Божої Матері, що із Західної України , сьогодні, 6 березня. Про це повідомляє DOZOR.

Зустріч святині відбулася у Свято-Покровському храмі, що у мікрорайоні Ковалівка. Там ікона перебуватиме по 8 березня включно. Перед іконою постійно будуть відбуватися молебні та акафісти.

Зранку 9 березня, перед початком Божественної літургії,  відбудеться зустріч ікони в Кафедральному соборі Різдва Божої Матері (біля спортшколи). Після закінчення літургії чудотворний образ проведуть до місця його постійного перебування - Свято-Успенську Почаївську Лавру, що на Західній Україні.

Довідково:

Почаївська Ікона Божої Матері — чудотворна ікона Божої Матері, одна з найшанованіших Православною церквою. Шанується також римо-католицькою і греко-католицькою церквами. Зберігається у Почаївській Лаврі (Почаїв, Крем'янецького району, Тернопільської області).

Ікона написана давнім візантійським письмом, відтак могла бути створена або у Візантії, або в Болгарії.

В 1597 році монастирю її подарувала заможна вдова луцького земського судді Анна Гойська, що володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Вважається, що в 1559 році цю ікону Анні подарував грецький митрополит Неофіт (згодом — константинопольський патріарх) на знак вдячності за сердечний прийом у Почаєві, через який він проїздив, повертаючись із Московії. Відтоді образ став святинею дому Гойської.

Переказ повідомляє, що благочестива Анна просила Пресвяту Діву про зцілення сліпого від народження брата Пилипа, сталося диво — він прозрів. Після такого чуда Гойська з хресним ходом переносить її на Почаївську гору для загального поклоніння, щедро наділяє монастир луками, родючими землями.

Образ Почаївської Божої Матері, яка вважається небесною покровителькою Волині, був дуже популярний по всій Україні. Її залюбки зображали на сімейних іконостасах від Полтавщини до Прикарпаття. Шанується ця ікона в країнах, де православ'я є домінуючою конфесією — у Росії, Сербії, Болгарії, Україні та ін.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 2886