Добрі справи для захисників: У Кропивницькому презентували благодійну виставу «Чарівна шафа» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

18.12.2023 16:57

У Кропивницькому в театрі ляльок відбулася презентація благодійної вистави «Чарівна шафа», створеної керівником зразкового колективу – студії хореографічного мистецтва «Аеліта» Олександрою Ткаченко сьогодні, 18 грудня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Вистава написана за мотивами К. Льюїза, але підлаштована під сучасні умови, в яких живуть українські родини. Вистава присвячена батькам – захисникам, які пішли боронити рідну землю. В той час діти опиняються на Західній Україні. Боротьба добра зі злом – вічна. І вкотре добро перемогло і батьки повернулися переможцями з війни до своїх дітей.

«Коли писався сценарій, була конкретна думка, що ми не можемо взяти якусь іншу країну чи відірвану історію, не говорячи про те, що відбувається в нашій державі зараз. Проблема – як про це говорити, оскільки казка орієнтована на дітей. Ми ж хотіли, щоб ця казка була цікава усім, і дорослим теж. Але наша задача – звернути увагу на тему війни так, щоб всі це розуміли і про це пам’ятали, але не говорити про війну прямо, щоб не завдати болю дітям. В оригіналі казки теж відбувається війна, але в Лондоні. Втім наша історія набагато складніша. Ми постаралися зарядити казку позитивом і добром, тим, в що віримо ми всі – батьки повернулися з перемогою до своїх дітей», - розповіла у коментарі медіапорталу DOZOR режисер-постановник вистави Олександра Ткаченко.

Акторами вистави традиційно стали творчі люди Кропивницького – команда творчих волонтерів: акторка театру ім. М. Кропивницького Дарія Скрипник, волонтер, ведучий Євген Жердій, викладачка вокалу студії «Антарес» Софія Дороганич,  Ілона Крицька, Наталія Камінська Валерія Кривенко, вихованці зразкового колективу – студії хореографічного мистецтва «Аеліта».

“У моєму житті це вже четверта вистава, створена Олександрою Ткаченко, в якій я беру участь. Причин, чому мене захоплює участь у цих постановках, багато. Мені дуже подобається працювати з дітьми , їхня реакція на мене, на персонажів – дорослих акторів. Це дуже прекрасно. Я підтримую Олександру і розумію, що дарувати людям радість – для неї необхідно. Ще, звісно, це допомога Збройним силам України протягом вже других новорічних свят. До війни участь у новорічних таких виставах була своєрідною віддушиною. Адже робота у подібних виставах і виставах у театрі ім. М. Кропивницького – це дві різні речі», - зазначила акторка театру ім. М. Кропивницького Дарія Скрипник.

«У цій виставі я – карпатська мольфарка, до якої приїхали діти, чиї батьки пішли захищати Україну. Робота дуже цікава. Беру участь у проектах «Аеліти» саме тому, що тут поєднана сучасність, казковість, творчість та зачарованість одночасно. Керівник колективу  Олександра Ткаченко – дуже гарна людина. Саме тому ці проекти мене захоплюють», - каже учасниця вистави, співачка та волонтер Наталія Камінська.

Фінал вистави, в якій подружжя повертається з війни і обіймає своїх діток, не залишив байдужим жодного глядача: сльози гордості та радості можна було спостерігати як в маленьких, так і в доросих гостей зали.

«Вистава вразила своєю щирістю, художністю. Мене розчулило все, оскільки я колись працювала в театрі художником. Сподобалося і художнє оформлення. За колективом «Аеліти» спостерігаю дуже давно і мені подобається те, що робить ця творча спільнота», - ділиться враженнями гостя заходу Наталія Корнілова.

«Мені дуже сподобалася вистава. В першу чергу тим, що сценарій вистави написаний за реальними подіями. Це все відбувається у нашій країні. І приємно бачити, як діти з розумінням ставляться до цього. І відповідально і творчо розповідають про наші реалії», -  каже гостя заходу Анжела Волинська.

Показ вистави пройде тричі протягом дня: об 11, 14 та 17:00. Під час усіх вистав йшов благодійний збір коштів на потреби ЗСУ. Учасники вистави планують на зібрані кошти придбати три дрони-камікадзе. Після показу вечірньої вистави на сцені відбудеться підрахунок зібраних коштів. Після цього їх передадуть до KropHub.

Переглядiв: 1289