Фахівці пояснили, що робити з монетами та банкнотами, які не приймають в магазині

27.10.2020 15:28

З 1 жовтня працівники магазинів, ресторанів та сфер побуту мають право не приймати монети номіналом в 25 копійок та 1 гривня, а також паперові 1 та 2 гривні старого зразка. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомила прес-секретар ПриватБанку Анжела Дзиндзюра.

За її словами, ці гроші перестали бути засобом платежу та в найближчі терміни будуть вилучені з обігу.

«Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року», - зауважила Анжела Дзиндзюра.

За її словами, Національний банк веде активну роботу з вилучення цих грошей.

«Потрапляючи в банки, вищевказані монети та банкноти не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Національного банку. Водночас поступово в обігу їх ставатиме дедалі менше, а їхнє місце займуть відповідні сріблясті монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску», - додала фахівець ПриватБанку.

Також Анжела Дзиндзюра пояснила, що робити з грошима, які вже не приймають в магазинах.

«Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років: в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно. У Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно», - зазначила Анжела Дзиндзюра.

 

Переглядiв: 3079